AMSTERDAM – Microsoft maakt het in een deel van de tabletversie van Windows 8 onmogelijk een andere browser te kiezen dan Internet Explorer. Dat stelt Mozilla, het bedrijf achter browser Firefox.

Windows RT is een versie van Windows 8 speciaal voor apparaten met een ARM-processor. In de praktijk zal dit de tabletversie zijn omdat mobiele apparaten veelal gebruikmaken van ARM. Naast de nieuwe metro-interface kunnen gebruikers ook switchen naar 'Windows Classic', vergelijkbaar met het uiterlijk van Windows 7 nu.Volgens de verklaring die Mozilla online heeft gezet, is het in Windows RT alleen mogelijk IE te kiezen.

Donkere tijden

In Windows Classic wordt echter alleen Internet Explorer toegelaten terwijl in de Metro-interface wel andere browsers mogen en kunnen draaien. "Hiermee zet Microsoft een stap terug naar de donkere digitale tijden waar gebruikers en ontwikkelaars geen keuze hadden", aldus Mozilla.

"Aangezien andere browsers wel in de Metro-interface kunnen draaien en IE dat ook in Windows Classic kan, is er geen reden waarom de andere browsers dat niet zouden kunnen. Op deze manier verkleint Microsoft de concurrentie en bevriest het innovatie."

Mozilla voorziet in de toekomst nog grotere problemen als ARM-chips ook in pc's gebruikt gaan worden.

Principes

"We moedigen Microsoft aan om de keuze van gebruikers voorop te zetten en zich aan de eigen principes te houden", besluit het bedrijf. Google, de maker van browser Chrome, heeft zich nog niet uitgelaten over de situatie. Ook Microsoft heeft nog niet gereageerd.

Nu.nl

Published On: 10-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht