Microsoft heeft woensdag op het Mobile World Congress in Barcelona de Consumer Preview van Windows 8 vrijgegeven. De bètaversie van het OS is beschikbaar in vijf talen en toont een gewijzigde Metro-gui en de Windows Store.

De Consumer Preview van Windows 8, beschikbaar in het Engels, Chinees, Frans, Duits en Japans, is verkrijgbaar in een 32bit- en 64bit-versie. De iso-images zijn respectievelijk 2,5 en 3,3GB groot en kunnen zowel op een dvd als een usb-drive geplaatst worden.

Microsoft heeft ten opzichte van de in september uitgebrachte Developer Preview nog het nodige gesleuteld aan de Metro-gui; er zouden ruim honderdduizend product changes zijn doorgevoerd. Een van de verbeteringen in de Metro-interface is de mogelijkheid om in de taskmanager een totaaloverzicht te krijgen van alle openstaande apps.

De softwaregigant stelde dat het de Metro-interface ook beter toegankelijk heeft gemaakt voor toetsenbord- en muisbediening. Daarbij heeft elke schermhoek een functie gekregen als daar de muiscursor wordt geplaatst. Zo geeft de linker bovenhoek toegang tot de switch list waarin de draaiende applicaties als miniaturen worden getoond en de linker benedenhoek toont het Startscherm. De rechter benedenhoek laat het startmenu uitzoomen om zo een totaaloverzicht te krijgen, terwijl de rechter bovenhoek de charms bar laat zien. Het mini-startmenu uit de Developer Preview is dus geheel verdwenen. Verder kan via de Windowstoets en de tabtoets door de switchlist gescrold worden.

Via een zogenaamd Microsoft ID, voorheen Live ID geheten, kan een gebruiker diverse gebruikersinstellingen via SkyDrive synchroniseren tussen verschillende Windows 8-apparaten. Zo is het loginscherm te personaliseren. Ook vanuit applicaties kunnen bestanden direct geopend of bewaard worden op Microsofts clouddienst.

In de Consumer Preview is voor de eerste keer de Windows Store toegankelijk. Microsoft toonde tijdens zijn keynote een losse game- en applicatiesectie. Tijdens de bètafase kan alle getoonde software in de Windows Store gratis binnengehaald worden. Ook belooft Microsoft tijdens de bètaperiode nieuwe content toe te voegen. Verder is IE10 geüpgrade naar platform preview 5.

"NieuwWindows 8 is de eerste versie van een Microsoft-besturingssysteem dat niet alleen x86-hardware ondersteunt, maar ook op het ARM-platform kan draaien. Microsoft wil Windows op deze wijze een betere uitgangspositie geven op de snelgroeiende tabletmarkt waar ARM-chips de dienst uitmaken. Microsoft zal echter geen publieke bèta uitbrengen van Windows On Arm (WOA).

Microsoft-topman Steven Sinofsky stelde tijdens de keynote dan ook dat een gebruiker tegenwoordig keuzes maakt op basis van form factor en dat Microsoft en zijn Windows-besturingssysteem daar in mee moet groeien. De softwaregigant toonde bovendien diverse WOA-tablets op basis van Nvidia's Tegra 3, Qualcomms Krait en Intel Clover Trail. Microsoft heeft Windows 8 naar eigen zeggen zo aangepast dat het minder processorkracht en geheugen nodig heeft, waardoor het OS voldoende energiezuinig is voor ARM-hardware.

In de vrijgegeven Windows 8 Consumer Preview Product Guide for Business is verder te lezen dat Windows on ARM het niet toelaat om verbinding te maken met netwerkdomeinen, waardoor de beheermogelijkheden van de tableteditie voor met name bedrijfsomgevingen zeer beperkt zullen zijn. Bovendien kunnen in de desktopmodus van de ARM-versie geen applicaties geïnstalleerd worden, op Microsoft Office na. Microsoft stelt dan ook dat WOA-apparaten bedoeld zijn voor unmanaged omgevingen.


"Windows "Windows "Windows "Windows "Windows

Windows 8 kan via de Windows To Go-functionaliteit vanaf een usb-stick worden gestart. Hiermee kan bijvoorbeeld een zakelijke Windows 8-gebruiker zijn werkomgeving inclusief applicaties en gebruikersdata via een usb-stick thuis op zijn computer opstarten. Voor de zakelijke gebruiker biedt Windows 8 ook ondersteuning voor BranchCache, een cachingmechanisme waarbij veelgebruikte data lokaal in een cache wordt geplaatst. Verder moet Windows 8 op systemen met de bios-vervanger uefi via het secure boot-mechanisme voorkomen dat er malware wordt ingeladen tijdens het opstarten. Microsoft belooft ook kortere opstarttijden ten opzichte van Windows 7 door de kernel in een hibernation-modus te brengen: een gedemonstreerde Acer Ultrabook S5 op basis van Intels Ivy Bridge-platform wist in 8 seconden te booten.

Onder de motorkap kan Windows 8 standaard overweg met usb 3.0-hardware, terwijl meerdere usb storage devices gekoppeld kunnen worden tot één opslagvolume. Ook belooft Microsoft betere ondersteuning voor gebruikers die twee of meer monitoren aan hun pc koppelen. Zo kan de taakbalk worden 'uitgerekt' zodat deze op twee displays tegelijk zichtbaar is. Verder zal Windows 8 via de Windows Store een groot aantal class drivers bieden voor diverse hardware. Onder andere printers en 3g-dongles maken van dergelijke generieke driver gebruik.

Microsoft zal na de Consumer Preview geen bètaversies meer uitbrengen: de volgende milestone wordt de Release Candidate. Verder belooft Microsoft op de aankomende CeBIT meer te vertellen over de Enterprise-versie van Windows 8.

Tweakers.net

Published On: 26-10-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht