Smartphones en tablets zijn geen "pc-killers", maar complementair. De pc is onmisbaar bij zeer belangrijke taken en haalt op andere functies tablets, eReaders en settopboxes in.

De pc is dus nog lang niet dood. Dat schrijft Frank Shaw, de hoogste baas van de communicatieafdeling van Microsoft, op het officiële weblog van het bedrijf. "Zelfs de grootste bewonderaar [van tablets – red.] zal niet beweren dat die apparaten net zo goed zijn als pc's in creatie en samenwerking", zegt Shaw. "Daarom moet je berichten over 'de dood' van de pc met een flinke korrel zout nemen."

Shaw reageert met zijn blogpost op recente ontwikkelingen, zoals de tegenvallende pc-verkoop, de sterk groeiende tabletverkoop en de aankondiging van HP dat die zijn pc-divisie wil verzelfstandigen of verkopen. Dat heeft veel media en analisten ertoe gebracht de traditionele pc dood te verklaren, tot ergernis van Shaw.

'Pc stimuleert economie en cultuur'
"Ik ben de eerste om toe te geven dat al die non-pc-apparaten goed werk doen: mensen in staat stellen te communiceren en te consumeren. Dat is niet verwonderlijk, daarvoor zijn ze immers gemaakt."

Maar creatie en samenwerking zijn twee van de meest fundamentele drijfveren van de mens, zegt Shaw verder. En dat vormt de kern van het idee achter de pc. Het stimuleert onze cultuur, economie en de wereld, zegt hij. "Je ziet de sporen ervan in elke laboratorium, startende onderneming, klaslokaal en samenleving."

"Dus terwijl de internetevangelisten het leuk vinden dingen dood te verklaren en zeggen dat we het post-pc tijdperk ingaan, denken wij [bij Microsoft – red.] dat het meer accuraat is te zeggen dat de 30 jaar oude pc nog niet eens de middelbare leeftijd heeft bereikt."

Zelfs IBM ziet einde naderen
Niet alleen internetevangelisten, bloggers en Apple-ceo Steve Jobs hebben het einde van het pc-tijdperk aangekondigd. Zelfs het zo terughoudende en weinig spraakmakende IBM ziet het einde van zijn geesteskind naderen.

In een blogpost eerder deze maand, in het kader van het 30-jarige bestaan van de pc, noemt een manager van Big Blue de verkoop van de pc-divisie aan Lenovo het begin van het post-pc tijdperk. "Het is duidelijk dat IBM daarin voorop liep." Het Chinese Lenovo heeft eind 2004 de pc-tak overgenomen van de computerreus.

webwereld

Published On: 22-08-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht