Microsoft heeft een aantal wijzigingen in zijn Skydrive doorgevoerd die deze opslagdienst in de cloud een serieuzere concurrent voor Dropbox maakt.Skydrive wordt meer dan alleen een harde schijf in de cloud. Het biedt voortaan synchronisatie van bestanden tussen pc's en andere platformen, à la Dropbox. In feite brengt Microsoft daarmee de faciliteiten die het al aanbod via zijn Live Mesh onder in Skydrive.

Pc wordt privécloud     

Met het oog op de concurrentie met Dropbox is de belangrijkste vernieuwing die Microsoft doorvoerde ongetwijfeld de mogelijkheid om bestanden op de thuis-pc 'op afstand' te benaderen via Skydrive.com. Je pc in je privécloud omtoveren, noemt Microsoft dat in de bijdrage op het Building Windows 8-blog dat de veranderingen annonceert. Microsoft vraagt ter beveiliging wel om een tweede authenticatie, via de mobiele telefoon of via een tweede e-mailadres.

Daarnaast is Skydrive nu beter geïntegreerd met de Windows-desktop. Bestanden kunnen voortaan versleept worden van en naar de Skydrive (met een limiet van 2 gigabyte per bestand). De Skydrive wordt door Windows behandeld als een map op de computer. De Skydrive kan daardoor beheerd worden zoals men met Windows gewend is, en lokale applicaties kunnen bestanden op de Skydrive rechtstreeks openen. De toepassing die dit regelt is – op dit moment alleen als preview – beschikbaar voor Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Meer faciliteiten voor iPhone, iPad en iMac

Met geactualiseerde apps voor Windows Phone, iPhone, iPad en iMac biedt Microsoft nu ook betere beheerfaciliteiten voor en mogelijkheden om bestanden te delen met die platformen. De app voor het Mac-besturingssysteem OS X Lion is ook nog een preview-versie; deze biedt de mogelijkheid om de Skydrive offline met de Finder te beheren.

Limiet voor gratis gebruik op 7 gigabyte gesteld

De hoeveelheid opslag die nieuwe gebruikers van Skydrive krijgen is verminderd. 7 gigabyte is de limiet voor gratis gebruik, nu. Dat is minder dan de 25 gigabyte die Skydrive bood, maar die 25 gigabyte werd niet gesynchroniseerd. Het is ook meer dan de 5 gigabyte van Live Mesh. Bestaande Skydrive-gebruikers met tenminste één bestand op hun cloudschijf kunnen overigens op verzoek die 25 gigabyte behouden. Wie al 4 gigabyte op zijn Skydrive heeft staan, houdt de 25 gigabyte sowieso.

Voor alle anderen geldt dat ze opslagruimte kunnen bijhuren in porties van 20, 50 of 100 gigabyte, voor 2 dollar per gigabyte per jaar. Voor 99,95 procent van de huidige Skydrive-klanten zal bijhuren voorlopig niet aan de orde zijn, meldt Microsoft daarbij; die zitten nog ruim onder de 7 gigabyte.

Automatiserings Gids

Published On: 24-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht