Microsoft heeft dinsdag de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor servers vrijgegeven. Windows Server 2012 komt in vier smaken, uiteenlopend van een editie voor het midden- en kleinbedrijf tot een editie voor het datacenter.

Sinds dinsdag is Windows Server 2012 beschikbaar, heeft Microsoft bekendgemaakt. Gebruikers kunnen kiezen uit vier versies, waaronder de datacenterversie of de standaardversie. De eerste zal 4800 dollar kosten en ondersteunt een onbeperkt aantal virtuele machines; de standaardversie van circa 880 dollar ondersteunt twee virtuele machines per licentie. Voor kleinere gebruikers is er de Essentials-uitvoering, die gelimiteerd is tot 2 processors en 25 gebruikers. De Foundation-uitvoering mag alleen worden meegeleverd met servers en is beperkt tot 1 cpu en 15 gelijktijdige gebruikers.

Windows Server 2012, dat aanvankelijk door het leven ging als Windows Server 8, bevat onder meer een nieuwe versie van de Hyper-V-hypervisor, met ondersteuning voor het vhdx-formaat voor virtuele opslagmedia. Virtuele disks kunnen nu maximaal 16TB groot zijn, waar dat voorheen 2TB was. Dankzij Hyper-V 3.0 kunnen virtuele machines bovendien tot 32 virtuele cores en 1TB aan intern geheugen bevatten.

Een groot verschil met voorgaande Windows Server-versies is dat Microsoft aanraadt om deze versie zonder grafische schil te draaien. Wordt de gui toch ingeschakeld, dan maakt deze net als Windows 8 gebruik van de nieuwe Metro-interface. De nieuwste Windowsversie voor de desktop, Windows 8, komt in de laatste week van oktober uit.

"Windows

Zdnet

Published On: 05-09-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht