Microsoft opent woensdagochtend de deuren van OneDrive, nadat een Britse rechtbank oordeelde dat de naam SkyDrive inbreuk maakte op merkrechten. Microsoft heeft echter meer aangepast dan enkel de naam van de webdienst.

Woensdagochtend wordt de naam SkyDrive overal aangepast, behalve in de client voor de nieuwe Windows 8-interface, laat marketingmanager Coen Nijkrake van Microsoft weten aan Tweakers. Die naam zal later worden gewijzigd; daarvoor moet een update voor Windows 8.1 worden uitgevaardigd. De naamswijziging werd eind januari al aangekondigd en is niet vrijwillig. Afgelopen zomer verloor Microsoft een rechtszaak die het Britse mediaconcern BSkyB hierover had aangespannen. De Britse rechter oordeelde dat Microsoft inbreuk maakt op het merkrecht van BSkyB en dat de naam wereldwijd moest worden aangepast.

Microsoft greep de verplichte naamswijziging aan om een aantal nieuwe zaken te introduceren. Zo kunnen gebruikers nu oude versies van documenten terughalen en kunnen verwijderde documenten worden hersteld. Van elk document worden de laatste 25 versies bewaard, evenals de laatste twee versies per auteur. Dropbox beschikt overigens al sinds zijn introductie over die functionaliteit. Daarnaast beschikt de Android-app van OneDrive nu ook over de mogelijkheid om automatisch foto's naar SkyDrive te uploaden; in de OneDrive-apps voor iOS en Windows Phone kon dat al langer.

Verder kunnen gebruikers vanuit OneDrive nu makkelijker bij de webversies van onder meer Word, Excel en OneNote komen. Voor het bekijken van documenten die anderen hebben gedeeld, is geen Microsoft-account nodig, maar wel voor het bewerken van documenten. De webversies bieden vanaf nu bovendien de mogelijkheid om mensen gelijktijdig aan documenten te laten werken, waarbij ze elkaars wijzigingen in realtime zien. Er is daarbij geen maximum voor het aantal mensen dat gelijktijdig aan een document kan werken. Voorheen konden gebruikers wel tegelijk aan documenten werken, maar moesten ze refreshen om de wijzigingen te kunnen zien. Overigens beschikt Google Drive al jaren over deze functionaliteit.

Een andere functionaliteit die van Dropbox is afgekeken, is de mogelijkheid om extra opslagruimte te ontvangen door vrienden een account te laten aanmaken. Beiden krijgen dan 500MB extra. Een gebruiker kan op die manier maximaal 5GB aan extra ruimte verdienen, die boven op de standaard 7GB aan gratis opslagruimte komt. Wie de automatische foto-upload inschakelt, krijgt nog eens 3GB opslag; het maximum aan gratis opslagruimte komt dus neer op 15GB. Daarnaast kunnen gebruikers vanaf nu extra opslagruimte bijkopen.

Tot slot worden video's automatisch getranscodeerd, zodat ze op verschillende apparaten in verschillende resoluties kunnen worden bekeken. Daarbij wordt rekening gehouden met de internetsnelheid, zodat een gebruiker via een langzame internetverbinding alsnog video's kan bekijken, belooft Microsoft.

tweakers.net

Published On: 19-02-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht