Microsoft heeft onlangs hun mobiele besturingssysteem Windows 8 op een tablet gedemonstreerd. 4 redenen waarom de softwaregigant de tabletstrijd zal winnen.

De komende versie van besturingssysteem Windows zal draaien op ARM-architectuur. En hoewel Microsoft nog niet precies heeft aangegeven wanneer het verschijnt, kunnen we nu al zeggen dat het besturingssysteem eraan komt en dat het de tabletmarkt spoedig zal overheersen. Daarvoor zijn vijf redenen te geven.

1. Uniforme gebruikerservaring
Microsoft Windows heeft een verpletterend marktaandeel van bijna 90 procent van de desktopsystemen. Hoewel de tablet een heel andere omgeving is dan de pc, zullen veel gebruikers het waarderen wanneer hun tablet dezelfde look and feel heeft als hun oude vertrouwde desktop.

2. Beschikbare software
Microsoft heeft laten weten dat oude software niet zomaar op ARM zal draaien, zodat er maar weinig software beschikbaar zal zijn voor Windows-tablets. Maar het heeft ook al demonstraties gegeven van Microsoft Office en Internet Explorer 10 op ARM-tablets. Bovendien kan Microsoft ontwikkelaars voorzien van tools waarmee de overstap van x86 naar ARM zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. En hoe meer klanten precies dezelfde software kunnen gebruiken als op hun desktop, hoe succesvoller de Windows-tablets zullen zijn.

3. Verschillende hardware
Apple is op dit moment de baas in de tabletwereld, maar Apple verkoopt alleen de iPad 2. Toegegeven, er bestaan verschillende modellen, maar in feite is een iPad 2 gewoon een iPad 2. Microsofts Windows-tablets zullen waarschijnlijk het voorbeeld volgen van de huidige reeks Android-tablets, met hun uiteenlopende vormen en groottes. Dankzij deze diversiteit hebben gebruikers meer keuzemogelijkheden en hardwarespecificaties in plaats van de eenheidsworst van Apple.

4. Geen haast
Ik weet ook wel dat Microsoft helemaal geen nieuwkomer is op het gebied van tablets. Al tien jaar probeert het bedrijf met weinig succes tablet-achtige pc’s te slijten. Maar als het aan de 'iPad generatie' ligt, staat Microsoft aan de zijlijn. De strategie van Microsoft lijkt nu te zijn: we kunnen het beter goed doen, dan ons product te snel op de markt te brengen.

En één blik op de huidige iPad-concurrenten leert dat het introduceren van onvoltooide of halfbakken tablets vervelende resultaten kan hebben. Zo werden Motorola Xoom en BlackBerry PlayBook binnengehaald als potentiële iPadkillers, maar ontbreken er belangrijke functionaliteiten en de gebruikers wilden meer dan zij kregen. Resultaat? Tegenvallende verkoopcijfers en een slechte eerste indruk.

Als Microsoft goed werk levert en een met Windows vergelijkbare ervaring kan bieden op een tablet, tegen een met de iPad concurrerende prijs, dan kan het bedrijf eenzelfde positie verwerven als die het op de pc-markt inneemt. Natuurlijk weet ik dat een tablet geen pc is en dat het verkeerd is om de Windows desktop in een mobiel tablet te persen. Eigenlijk zou Microsoft met een tabletversie moeten maken van het Windows Phone 7 platform, want dat systeem is van meet af aan ontwikkeld als mobiel besturingssysteem.

Webwereld

Published On: 14-06-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht