Microsoft krijgt een vergoeding voor ruim de helft van alle verkochte Androidtoestellen ter wereld.

Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt. De afgelopen vier maanden sloot Microsoft met negen Androidfabrikanten licenties.

Door overeenkomsten met fabrikanten als HTC en Samsung krijgt Microsoft nu voor ruim de helft van alle verkochte Androidtoestellen een vergoeding. De hoogte van deze vergoeding is onbekend, maar het zou gaan om bedragen van 5 tot 15 dollar per apparaat.

In juni werd door Google bekendgemaakt dat er elke dag 500.000 Androidtoestellen werden geactiveerd. Dit aantal ligt naar verwachting inmiddels een stuk hoger. In het tweede kwartaal van 2011 werden wereldwijd ruim 46 miljoen Androidtoestellen verkocht.

Patenschending
Microsoft bezit veel patenten op het gebied van mobiele technieken waarvan Android gebruik zou maken zonder licentie. Android wordt ontwikkeld door Google, maar op de markt gebracht door fabrikanten van toestellen.

Er lopen met veel fabrikanten nog rechtszaken vanwege de patentschending, maar met een negental bedrijven is al een licentie gesloten. Zondag werd bekendgemaakt dat ook Compal licentie zal gaan betalen.

Compal is een zogeheten Original Design Manufacturer (ODM). Dit soort bedrijven maken kort gezegd (onderdelen van) apparaten voor andere bedrijven.

Overeenkomsten
Naast Compal heeft Microsoft licentie-overeenkomsten met Acer, HTC, Samsung, Viewsonic, Onkyo, General Dynamics, Itronix, Velocity Micro, Wistron en Quanta Computer. Er lopen nog rechtszaken met Barnes & Nobles, Foxconn, Iventec en Motorola.

Hoe meer fabrikanten licenties moeten betalen, hoe onaantrekkelijker het wordt om Androidtoestellen te maken of in ieder geval om alleen Androdtoestellen te maken. Zo heeft Samsung Microsoft ook beloofd zich meer in te zetten voor Windows Phone, een directe concurrent van Android.

Ook Apple heeft verschillende aanklachten ingediend vanwege patentschending tegen onder meer HTC en Samsung.

nu

Published On: 24-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht