Met Windows 8 doet Microsoft een nieuwe poging om zijn merknamen in het gareel te brengen en vervangt het Windows Live-merk door een integrale Microsoft-account.

De softwaremaker uit Redmond worstelt al jaren met de manier waarop ze het zijn producten aan gebruikers presenteert. Desktopapplicaties, online diensten en webdomeinen wisselden geregeld van naam en daar moet met de introductie van Windows 8 een einde aan komen.

Gouden sleutel

Zo zal de softwaremaker zijn Windows Live ID of Passport, waarmee je kunt inloggen bij Microsoft’s online diensten, herdopen als Microsoft-account. Deze login zal toegang geven tot zowel Windows 8-pc’s en tablets als Windows Phone-smartphones. Dit is nu al mogelijk, maar Microsoft hoopt met de nieuwe gouden sleutel meer duidelijkheid te maken.

Belangrijker is dat de naam Windows Live zal worden afgekapt van Microsoft’s talloze diensten. Zij zullen voortaan als apps door het leven gaan binnenin het Windows 8-besturingssysteem. Generieke namen als Email, Calender en Messaging komen hier in de plaats voor Windows Live Mail, Windows Calendar en MSN Messenger. Hieronder zie je in een schema wat Microsoft van plan is voor de komende maanden.

""

Onduidelijkheid blijft

Het is echter onduidelijk wat er gaat gebeuren met de huidige desktopprogramma’s gemaakt voor oudere Windows-versies (Vista/7). Net als bij Windows 8 zullen zij de Windows Live-merknaam verliezen, maar het is onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren en of Microsoft in de toekomst nieuwe versies zal uitbrengen met nieuwe functionaliteit. Zo klomt blogprogramma Windows Live Writer niet voor in het schema en het is onduidelijk of dit nicheprogramma binnenkort nog bestaat.

En ook in het gebruik van de Microsoft-domeinnamen zijn er nog vraagtekens. Zo zullen online diensten als Hotmail en Skydrive simpelweg verwijzen naar hotmail.com en skydrive.com, maar houden andere diensten (Calendar, Photos) de live-merknaam in het webadres staan.

In de komende maanden belooft Microsoft meer duidelijkheid en zal dan ook meer uitleg geven over de integratie van het eerder overgenomen Skype.

zdnet.nl

Published On: 03-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht