Het aantal malware-besmettingen op Windows 7-systemen ligt lager dan op pc's die draaien op Windows XP- en Vista, zo stelt Microsoft in zijn security intelligence report. Desondanks groeit het aantal besmettingen op computers met Windows 7.

Microsoft baseert zijn cijfers voor zijn halfjaarlijkse beveiligingsrapportage op data die het vergaart met de gratis Malicious Software Removal Tool. Windows XP-machines met SP2 zijn volgens Microsofts onderzoekscijfers het meest kwetsbaar: circa 19 op de duizend onderzochte machines zijn besmet of besmet geweest met malware. Bij XP-bezitters met SP3 ligt dit cijfer op circa 16 systemen, terwijl bij Vista met SP1 of SP2 de cijfers schommelen tussen de 10 en 5 systemen.

Bij de rtm-versie van Windows 7 liggen de cijfers lager: de 32bit-versie scoort 3,8 en de 64bit-uitvoering 2,5. Ondanks dat Microsoft stelt dat Windows 7 minder gevoelig is voor malware-besmettingen dan zijn voorgangers, is het aantal besmette systemen met Microsofts meest recente OS ten opzichte van de tweede helft van 2009 wel gestegen met ruim 30 procent. Dit is deels te verklaren door de snel groeiende populariteit van Windows 7, terwijl het gebruik van XP en ook Vista langzaam maar gestaag daalt.

Verder is opvallend dat 64bit-systemen gemiddeld minder vaak door malware worden getroffen dan 32bit-edities van Windows. Volgens Microsoft is dit deels te verklaren doordat de 64bit-versies vaker gebruikt worden door gevorderde gebruikers. Bovendien zou het kernel patch protection-systeem, dat alleen in 64bit-kernels is opgenomen en directe aanvallen op de kernel moet tegengaan, de nodige malware weten tegen te houden.

Tweakers

Published On: 16-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht