AMSTERDAM – Microsoft heeft inderdaad maandagnacht twee eigen Windows 8-tablets aangekondigd die beschikken over een 3 millimeter dun toetsenbord.
De Surface RT en Surface Windows 8 Pro werden maandagnacht (Nederlandse tijd) door Microsofttopman Steve Ballmer gepresenteerd.
De twee tablets draaien respectievelijk op Windows RT en Windows 8 Pro.
De Windows RT-variant beschikt alleen over de nieuwe Metro-interface van Windows 8 terwijl de grote broer het volwaardige Windows 8 Pro tot zijn beschikking heeft, inclusief Office 15.
Surface RT
De Surface RT draait dan ook op een ARM-processor en is met 9,3 millimeter iets dunner dan de Pro. De RT weegt 676 gram, heeft een 10,1 inch Cleartype HD-scherm (720p), een accukracht van 31.5 Wh, een USB 2.0-poort en een 1,4 GHz Nvidida Tegra 3-processor.
De tablet moet rond de lancering van Windows 8 in de herfst beschikbaar komen voor een nog onbekende prijs. Ballmer liet wel weten dat de tablet vergelijkbaar geprijsd zal worden met andere aangekondigde Windowstablets.
Surface Pro
De Surface Pro is met 13,5 millimeter iets dikker dan de RT en weegt met 903 gram dan ook meer. De Pro is meer bedoeld als vervanging van een echte laptop.
De tablet is krachtiger, draait op een Intel Core i5 Ivy Bridge-chip en beschikt dus over de volledige versie van Windows 8 Pro. Windows RT is de speciale mobiele variant van Windows 8 waar alleen Metro-apps uit de applicatiewinkel van Windows kunnen worden gebruikt.
De Surface Pro heeft bovendien een 10,1 inch Cleartype Full HD-scherm (1080p), een micro SD-kaartlezer, USB 3.0-poort en een stevigere accukracht van 42 Wh.
De prijs van de krachtige Surface ligt waarschijnlijk rond die van ultrabooks. Deze dunne en lichte laptops zijn veelal van zo’n 700 of 800 euro te koop. De Pro zal ongeveer drie maanden na de lancering van Windows 8 in de winkels liggen.
Touch Cover
Beide tablets beschikken over een dunne ingebouwde standaard, zodat de tablet rechtop gezet kan worden. Maar de Surfacetablets hebben ook een magnetisch hoesje met de naam Surface Touch Cover dat dienst doet als apart toetsenbord van slechts 3 millimeter dun.
De tablets beschikken over een beeldverhouding van 16:9 en zijn iets langwerpiger dan de huidige tablets.
Hardware
De stap van Microsoft om eigen tablets te gaan maken waarbij ook de hardware afkomstig is van het bedrijf zelf is een grote. Normaal levert Microsoft software aan andere bedrijven als HP, Acer en Asus.
Door zelf tablets te maken, bevindt Microsoft zich op het terrein van de partners en worden het dus ook concurrenten. De Windowsmaker heeft toch voor deze strategie gekozen om echt goed te kunnen concurreren met de iPad van Apple.
Concurrentie
Tegelijkertijd concurreert de Surface Pro-tablet ook met de mobiele ultrabooks en andere tablets in de markt.
Ballmer laat in een kort gesprek met All Things Digital weten dat de hardwarepartners al enige tijd op de hoogte zijn van de plannen van Microsoft. Hoe zij hebben gereageerd wil hij niet zeggen, maar volgens hem zullen er nog steeds heel veel pc’s verkocht worden die niet door Microsoft gebouwd zijn.
“Surface is een belangrijk onderdeel van het hele Windows 8-verhaal. Het is een belangrijk onderdeel, niet het enige onderdeel”, aldus de CEO van Microsoft.
Ballmer stelt dat de Surfacetablets ook bedoeld zijn om bij te dragen aan het succes van Windows 8.
Nu.nl

Published On: 19-06-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht