Volgens Microsoft-watcher Mary Jo Foley ligt Microsoft nog steeds op schema om Windows 10 direct na de zomer of anders in de herfst van 2015 uit te brengen. Ze stelt enorm vaak de vraag te ontvangen wanneer Windows 10 nu precies beschikbaar komt, volgens haar vragen ze zich bij Microsoft dat ook af, maar liggen ze nog steeds op schema.

Ondanks dat Microsoft het zelf nooit zo zal zeggen is Windows 8(.1) inmiddels een mislukking gebleken, het besturingssysteem van Microsoft heeft wel degelijk wat succes geboekt, maar het succes is bij lange na niet wat het bedrijf ervan had verwacht. Om die reden is dan ook besloten om bepaalde zaken terug te draaien en met Windows 10 de onvrede over Windows 8 bij gebruikers weg te nemen. Of dat ook gaat lukken is natuurlijk opnieuw de vraag.

Microsoft heeft inmiddels een eerste versie van Windows 10 beschikbaar gemaakt en daarin is te zien dat de welbekende bureaubladomgeving weer een veel prominentere rol gaat krijgen op systemen met een toetsenbord en muis. Ook keert het oude startmenu van Windows 7 weer terug in Windows 10, al wordt daaraan wel de mogelijkheid toegevoegd om tegels toe te voegen aan dit startmenu. Voor de systemen met een touchscreen zoals tablets komt er een nieuwe versie van het startscherm met de tegeltjes genaamd Continuum. Tot slot zal Windows 10 ook beschikbaar gaan komen voor smartphones en de Xbox-spelcomputers, hoe dat er precies uit komt te zien is nog onduidelijk.

Microsoft heeft onder leiding van Satya Nadella een nieuwe weg ingeslagen en het innovatietempo lijkt hoger te liggen dan de afgelopen jaren. Nadella is sinds begin 2014 de CEO van Microsoft. Het is in elk geval duidelijk dat 2015 een heel belangrijk jaar gaat worden voor Microsoft, zo zal er direct in januari een evenement plaatsvinden waarbij Microsoft allerlei nieuwe features gaat tonen in Windows 10 voor consumenten. Ook zal tijdens dit evenement voor het eerst de smartphone en tabletversie van Windows 10 worden getoond. 

Vervolgens organiseert Microsoft in april van 2015 de BUILD-conferentie, hier zullen ontwikkelaars volledig worden geïnformeerd over de mogelijkheden van Windows 10 voor ontwikkelaars. Ook zal Microsoft op dat evenement de ontwikkelaars moeten overtuigen om apps te gaan bouwen voor het nieuwe besturingssysteem. Wel is al duidelijk dat de Windows (Phone) Store inclusief alle apps ook zullen werken in Windows 10, maar er is nog zeker ruimte voor het verbeteren van het aanbod en de kwaliteit van de apps.

Verwacht wordt dat de huidige previewversie van Windows 10 in zowel januari als april een flinke update gaat krijgen en het besturingssysteem in die vier maanden zijn defintiieve vorm gaat krijgen. Volgens Mary Jo Foley wil Microsoft vlak na de zomer of anders in de herfst van 2015 de definitieve versie van Windows 10 uitbrengen. Dat betekent dat Windows 10 eind juli of eind augustus volledig klaar moet zijn. Er zijn namelijk ook nog een paar maanden nodig voor de hardware-partners om Windows 10 te testen en op te nemen in hun productieketen van nieuwe pc's. Microsoft zal zelf ook de nodige DVD's moeten laten drukken voor de fysieke verkoop van het besturingssysteem. Op dit moment zou Microsoft daarvoor nog op schema liggen.

Techzine

Published On: 08-12-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht