Er is nogal wat commotie ontstaan over de licentievoorwaarden van Office 2013 voor thuisgebruik en studenten. Daarin staat dat de licentie niet overdraagbaar is en gekoppeld blijft aan de machine waarop het staat. Microsoft reageert daar nu op via hun Office-blog.

 

We schreven eerder over het feit dat Office 2013 gekoppeld is aan 1 pc. Crasht je pc of wil je overstappen op een andere pc en Office verwijderen op de oude en installeren op de nieuwe dan gaat dat niet. In Duitsland lijkt Microsoft coulanter te zijn als het gaat om de installatie op een nieuwe pc zo valt te lezen op pc welt (met dank voor de tip van Computer Idee lezer J. Moraal). Navraag bij Microsoft Nederland levert een verwijzing op naar onderstaande tabel.
 

Strikte regels door piraterij

De strikte regel om de licentie aan 1 computer te koppelen is om piraterij tegen te gaan. Volgens een analist van de Enderle Group is een derde van alle Office installaties illegaal. Dat kost Microsoft miljoenen. Door het koppelen van de licentie code aan de pc, kan er geen twijfel bestaan wie de legitieme eigenaar is wanneer de code op meerdere pc's wordt gebruikt zo stelt Microsoft. Toch gebruikt Adobe al een tijd een systeem waarbij je je installatie kunt deactiveren en opnieuw kunt activeren op een nieuwe pc. Als Adobe dat kan moet Microsoft dat toch ook kunnen. Wat Microsoft wel hetzelfde doet als Adobe is de cloud ingaan. Microsoft ziet waarschijnlijk ook liever dat gebruikers kiezen voor het duurdere Office 365 dat als bijkomend voordeel heeft dat het nog beter bestand is tegen piraterij omdat het in de cloud draait.

 

Microsoft: Office 2010 licentie = Office 2013 licentie

Microsoft heeft de onderstaande tabel online gezet om e.e.a. op te helderen. We zien dat bij Office 2010 een uitzondering wordt gemaakt wanneer de pc wordt vervangen onder de garantieperiode (normaalgesproken 3 jaar bij een nieuwe pc). In de verdere tekst op de pagina valt echter ook te lezen dat het mogelijk is om Office 2013 opnieuw te installeren wanneer de computer crasht tijdens de garantieperiode en vervangen wordt met een nieuwe pc. De klant moet dan wel contact opnemen met de helpdesk om Office 2013 op de nieuwe pc te mogen installeren.

computeridee.nl

Published On: 21-02-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht