Microsoft krijgt nog deze maand een boete van de Europese Commissie voor het niet bieden van browserkeuze in besturingssysteem Windows.

Microsoft ligt sinds vorig jaar opnieuw onder vuur, omdat het in Windows 7 gebruikers automatisch het eigen Internet Explorer heeft voorgeschoteld. Het bedrijf had beloofd klanten een keuze te bieden.Dat laten diverse bronnen weten aan Reuters.

Het geschil loopt al sinds 2009 toen de Europese Commissie het bedrijf voor het eerst waarschuwde. Sinds februari 2011 had een browserkeuzescherm in Windows 7 verwerkt moeten worden, maar dat is niet gebeurd.

Volgens Microsoft gaat het om een technische fout, maar de commissie gelooft dit niet en klaagde Microsoft in oktober aan.

Boetes

Volgens de bronnen van Reuters is een boete aanstaande en moet de knoop nog voor het einde van de maand worden doorgehakt. Het bedrag kan flink oplopen. De maximale boete die de commissie kan opleggen bedraagt 10 procent van de wereldwijde omzet.

In het geval van Microsoft kan de boete neerkomen op een bedrag van ongeveer 5 miljard euro.

In 2008 kreeg Microsoft al een boete opgelegd van bijna 900 miljoen euro, omdat niet genoeg informatie werd gedeeld met concurrenten. Dat was de hoogste boete die ooit werd opgelegd door de commissie.

Samen met nog twee eerdere boetes van de EU heeft Microsoft al ruim 1,5 miljard euro moeten betalen voor concurrentiebeperkend beleid.

NU.nl

Published On: 01-03-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht