Microsoft maakt een afgeslankte variant van Windows 7 voor oudere pc’s. Een testversie van dit Windows Thin PC is af en algemeen beschikbaar.

De lichtere Windows 7-variant is niet alleen ontdaan van bepaalde onderdelen, maar is ook dichtgetimmerd. Het pc-besturingssysteem leunt zwaar op de virtualisatiemogelijkheden in Windows Server 2008 R2 en is dan ook eigenlijk slechts een thin client. Windows Thin PC (WinTPC) is ook voorzien van een ‘write filter’ wat voorkomt dat eindgebruikers of applicaties data opslaan op de lokale, oudere pc.

Thin client
WinTPC vereist geen aparte vda-licentie (virtual desktop access) voor gebruik van de virtuele desktop die draait op de server. Normaal gesproken moet zo’n licentie wel gekocht worden voor thin clients of pc’s van externen die dan een virtuele desktop gebruiken op een Windows-server. Een vda-licentie kost 100 dollar per apparaat per jaar.

De nu vrijgegeven preview is te downloaden door iedereen die zich registreert op Microsofts feedbacksite Connect.

Software-abonnement
De definitieve versie van de lichtere Windows 7-variant zal niet algemeen verkrijgbaar zijn. Het is alleen beschikbaar voor grootzakelijke Microsoft-klanten die een software-abonnement bij dat bedrijf hebben afgesloten. Onder zo’n Software Assurance-overeenkomst (SA) hebben bedrijven recht op alle Microsoft-softwareproducten die uit zijn tijdens de looptijd van dat contract.

Productmanager Karri Alexion-Tiernan van Microsoft merkt nog op dat klanten zonder SA-contract wel aparte vda-licenties kunnen aanschaffen om WinTPC toch te mogen gebruiken op hun oudere pc’s. Die moeten een processor op minstens 1 GHz hebben en 1 GB geheugen. De previewversie heeft een 'houdbaarheid' tot 31 oktober, meldt de Australische tech-nieuwssite GoodGearGuide. Windows 7 draait weliswaar beter dan voorganger Vista op eenzelfde pc-configuratie, maar dat is wel krachtigere hardware dan waar XP op draait, zeker in het bedrijfsleven.

XP ook al
Eerder heeft Microsoft dit ook gedaan met Windows XP. Dat besturingssysteem uit 2001 was flink zwaarder dan voorgangers NT 4 en 95 of 98. Die antieke Windows-versies zijn lange tijd in gebruik gebleven in het bedrijfsleven, wat Microsoft ertoe heeft aangezet om in 2006 een uitgekleed XP (codenaam Eiger) uit te brengen.

Dat ‘Windows Fundamentals for Legacy PC’s’ kon draaien op Pentium II-processors  vanaf 233 MHz met slechts 64 MB geheugen. Het is uitgebracht toen de support voor Windows 98, 98 SE (Second Edition) en ME (Millennium Edition) kwam te vervallen.

Wildgroei, Windows 8
De nieuwe, uitgeklede variant van Windows 7 komt bovenop de al bestaande zeven varianten daarvan. Volgens Microsoft zijn er voor het gros van de gebruikers in de Westerse wereld slechts twee hoofdvarianten. Dat zijn Home Premium voor de consument en Professional voor de zakelijke gebruiker. Verder werkt Microsoft aan een tabletvariant van Windows, maar dat zal de volgende versie (8) worden.

De eerste vroege builds van Windows 8 worden nu door Microsoft verstrekt aan pc-makers. Die volgende versie van het pc-besturingssysteem krijgt speciale functies voor multitouch tablets en draait op energiezuinige ARM-processors. Windows 8 moet in 2012 op de markt komen. De eerste bèta wordt naar verwachting getoond op Microsofts ontwikkelaarsbijeenkomst PDC later dit jaar, meldt de Amerikaanse krant SFgate.

Webwereld

Published On: 31-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht