Tablets hebben laten zien dat aanraakbewegingen heel handig kunnen zijn en dus willen we ook op de pc meer met onze vingers doen dan het indrukken van een muisknopje. Voor gebruikers van een Apple-computer was dit al mogelijk met de Magic Mouse, met de Microsoft Touch Mouse kunnen nu ook Windows 7-gebruikers aan de slag met multitouch muisgebaren. Werkt dit goed?

Het concept van de Touch Mouse is eigenlijk heel simpel. Er is een capacitieve gevoelige laag op de bovenkant van de muis geplakt die kan herkennen met hoeveel vingers u de muis aanraakt. Apple was met de Magic Mouse de eerste die dit idee daadwerkelijk naar de markt bracht en we ontkomen dan ook niet helemaal aan een vergelijking. De Touch Mouse is volkomen symmetrisch en ook geschikt voor linkshandig gebruik. De muis werkt op twee AA-batterijen en is voorzien van Microsofts BlueTrack-sensor waardoor hij op veel oppervlakken prima werkt. Het ontwerp ligt op zich goed in de hand, maar aan de achterkant zit een raar scherp randje dat mensen met kleine handen wel eens in de weg zou kunnen zitten. Even uitproberen dus voordat u hem aanschaft.

""
De muis is symmetrisch vormgegeven.

Gebaren
Wanneer u met één vinger over de muis beweegt, dan is het oppervlak een scrollwieltje dat in vier richtingen kan bewegen. Bewegingen met twee vingers zijn bedoeld voor venstermanagement. Twee vingers omhoog is maximaliseren, twee vingers omlaag is herstellen of minimaliseren en met twee vingers naar links of rechts activeert u Aero Snap waarmee een venster links of rechts over de helft van het beeld wordt uitgelijnd. Een beweging met drie vingers omhoog is voor het wisselen van vensters. Dit is overigens geen Aero Flip 3D, maar een Apple Exposé-achtige methode, waarbij u alle vensters naast elkaar ziet. Gebruikers van een Apple Magic Mouse zullen nu even moeten wennen: bij bladeren door een browser gebruikt u uw duim. Dit komt doordat de beweging met twee vingers al gereserveerd is voor Aero Snap. Momenteel is de
Microsoft Touch Mouse qua gebaren dus iets geavanceerder dan de Apple Magic Mouse, al schijnt Apple binnenkort met een verbeterde versie te komen. Maar dat maakt eigenlijk niet veel uit, aangezien de muizen alleen op de eigen besturingssystemen werken.

Conclusie
De Microsoft Touch Mouse is een erg goed doordacht product. De gekozen bewegingen en daarmee gepaard gaande functionaliteit zijn goed uitgewerkt en hebt u snel door. Als u het venstermanagement in Windows
7 veelvuldig gebruikt om bijvoorbeeld met Aero Snap twee vensters naast elkaar te zetten dan is de Microsoft Touch Mouse een uitkomst. De vorm van de muis is ergonomisch in orde, al zit er aan de achterkant een raar randje dat mogelijk in de weg zit. Daar staat tegenover dat de Microsoft Touch geschikt is voor linkshandig gebruik. Al met al is de Microsoft Touch Mouse een goed product, dat zeker het overwegen waard is als u Windows 7 gebruikt.

Computer Totaal

Published On: 16-11-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht