Microsoft legt uit dat de vertrouwde startknop in Windows 8 het veld moest ruimen, omdat mensen hem steeds minder gebruikten.

Het besluit van de softwaremaker om de vertrouwde startknop uit Windows 8 te halen, blijft controversieel. Maar tot nu toe hield Microsoft de kaken stijf op elkaar over de redenen voor diens verdwijning.

Tegenover het Britse PC Pro legt een manager van Microsoft nu echter voor het eerst uit waarom het vertrouwde menu met pensioen wordt gestuurd. Chaitanya Sareen zegt dat met de intrede van Windows 7 een explosieve groei was van het ‘pinnen’ van programma’s aan de taakbalk, terwijl tegelijk het gebruik van het startmenu dramatisch terugliep.

Nieuw leven

“We zeiden: Kijk, het gebruik van het startmenu loopt terug en wat kunnen we daar aan doen? Wat kunnen we met het startmenu doen om het een nieuw leven te geven, een nieuwe identiteit en nieuwe vermogens?”, aldus Sareen, een hooggeplaatste programmamanager binnen Microsoft. 

Sareen claimt ook dat steeds meer mensen het toetsenbord gebruiken voor het openen van programma’s en het startmenu. “Druk op de Windows-toets en 1 en je zit al in Internet Explorer (mits IE als eerste vastgepind is op de taakbalk). Het is zo snel.”

Wat Microsoft ook voor motivaties geeft om de startknop te verwijderen: het is vastbesloten om het zo te houden. Volgens Paul Thurott van Windows Supersite is het bedrijf druk bezig geweest om alle ‘legacy code’ uit Windows 8 te strippen die ontwikkelaars van buitenaf in staat stelt om de ronde bol zijn oude plek terug te geven in de ‘desktop app’ van de nieuwe Metro-interface.

Zdnet

Published On: 28-06-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht