Microsoft gaat de ondersteuning voor Windows XP niet opnieuw verlengen. Hoewel nog 30 à 45 procent van de computergebruikers het bijna elf jaar oude besturingssysteem gebruikt, is het volgens Microsoft 'tijd om XP te laten gaan'.

"Windows XP is een fantastisch product", aldus Microsofts chief operating officer Kevin Turner. "Maar de wereld is veranderd." Dat zei hij op de Worldwide Partner Conference van Microsoft in Toronto, waar Tweakers.net aanwezig is.

Het bijna elf jaar oude besturingssysteem wordt nog ondersteund tot april 2014. Die deadline wordt niet verlengd, benadrukte Turner. Dat betekent dat er met ingang van april 2014 ook geen beveiligingsupdates meer uitkomen.

Nog relatief veel computers draaien op Windows XP, hoewel de schattingen uiteenlopen. Volgens NetMarketShare draait nog 44 procent van de gebruikers XP; StatCounter is iets voorzichtiger en schat dat bijna 30 procent nog XP gebruikt. Op Tweakers.net ligt het aandeel van XP op 15 procent.

Hoewel het marktaandeel van XP snel afneemt, volgens StatCouter had XP een jaar geleden nog 50 procent meer gebruikers, is het nog steeds substantieel groter dan dat van alle versies van Mac OS X bij elkaar. Vooral veel zakelijke gebruikers, waaronder de nodige overheidsinstellingen, gebruiken het verouderde besturingssysteem nog.

Turner raadt gebruikers aan om te upgraden naar Windows 7. "Elke pc die Windows 7 draait, zal namelijk ook Windows 8 kunnen draaien", aldus Turner. Aanvankelijk was Microsoft van plan om de ondersteuning voor Windows XP-versies voor thuisgebruikers twee jaar na de release van Vista in 2006 te stoppen, maar nadat die versie niet wist aan te slaan, werd de ondersteuning verlengd.

Turner kondigde verder aan dat het aantal Microsoft Stores fors wordt uitgebreid. In de Verenigde Staten komen er de nodige winkels bij en er worden voor het eerst vestigingen buiten de VS geopend. Of Europa daar ook bijzit, zoals de geruchtenmolen vorige maand aangaf, is onbekend. Turner kondigde enkel vestigingen in Canada en Puerto Rico aan.

Tweakers

Published On: 12-07-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht