Microsoft heeft deze week twee waarschuwingen voor beveiligingslekken in haar software uitgegeven. Het gaat om een fout in Windows XP, Windows Vista en Internet Explorer.

De fout in de besturingssystemen kan ertoe leiden dat kwaadwillenden de controle over een computer overnemen via malware. Het lek wordt geëxploiteerd door spammers die mails rondsturen met daarin een PowerPoint-bestand, waarin een afbeelding is geplaatst. Via deze afbeelding kan software worden geïnstalleerd waardoor de computer wordt toegevoegd aan een zogenaamd botnet. Dit zijn netwerken van computers die worden gebruikt bij hackaanvallen op sites.

De fout in Internet Explorer is gevonden door een werknemer van Google. Deze Michal Zalewski heeft met een zelfgemaakt programma een lek gevonden in de internetbrowser en Microsoft hiervan op de hoogte gebracht. Zalewski vermoedt echter ook dat Chinese onderzoekers de fout ook hebben gevonden en heeft daarom publiek uit de doeken gedaan hoe het lek in elkaar steekt. Microsoft zegt druk bezig te zijn met een patch om het probleem te verhelpen.

Telegraaf.nl

Published On: 05-01-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht