Het kabinet wil zo snel mogelijk proeven met zelfrijdende auto's in Nederland toestaan. Na de zomer worden de kaders daarvan bekend.

Daarbij moet duidelijk worden onder welke voorwaarden er proeven komen met autonoom bestuurde voertuigen. Nederland omarmt de zelfrijdende auto en wil internationaal voorop lopen. Dat zegt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een interview met de Telegraaf.

Zij wil snel beginnen met tests op de weg. "Het tijdperk van de zelfrijdende auto is aangebroken", aldus de minister, die van mening is dat ze zuiniger en veiliger zijn en ook files kunnen oplossen.

In ontwikkeling

In Nederland testte Schultz van Haegen afgelopen november al een zelfrijdende auto op de A10. Deze wordt ontwikkeld door het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), een samenwerkingsverband van onder meer TU Delft, RDW, Connekt en TNO. Het is de bedoeling dat er een gebruiksvriendelijk systeem komt dat kan worden ingebouwd in nieuwe en bestaande auto's.

In Californië mogen zelfrijdende testauto's vanaf september de openbare weg op. Daar geldt een reeks strenge voorwaarden. Zo moet er altijd iemand achter het stuur zitten van een autonoom sturende auto. In noodgevallen kan zo altijd de controle worden overgenomen.

Wetsvoorstel

Ook moeten fabrikanten een speciale testvergunning aanvragen via het California Department of Motor Vehicles (DMV). Deze vergunning moet elk jaar opnieuw verlengd worden. Mogelijk dat ook Nederland dergelijke voorwaarden overweegt. Deze worden na de zomer bekend. Begin volgend jaar komt Schultz met een wetsvoorstel voor de Tweede Kamer.

webwereld.nl

Published On: 16-06-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht