Nederland heeft nog steeds het hoogste aantal vaste breedbandverbindingen van Europa, zelfs van de wereld. Maar mobiel breedband loopt zwaar achter bij Scandinavië.

Nederland heeft de hoogste breedbandpenetratie in Europa. Per 100 inwoners zijn er in ons land 39,3 vaste breedbandaansluitingen. Denemarken volgt op de voet met 38,5 procent. Roemenië en Bulgarije bungelen onderaan met circa 15 procent breedbandpenetratie. Het Europees gemiddelde ligt op 27,2 procent. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie op basis van cijfers van halverwege dit jaar.

Groei door kabel
Ook als de OECD-landen worden meegenomen, staat Nederland bovenaan. In Europa is DSL dominant met meer dan driekwart van de markt, maar in een aantal landen, zoals Nederland en België, speelt kabelinternet een belangrijke rol. Sterker nog, de Nederlandse kabel was de afgelopen jaren de gangmaker qua groei aan abonnees en bandbreedte.


""
Vaste breedbandpenetratie in EU. Zie grotere afbeelding.

Nederland zit ook in de kopgroep qua snelheid: iets meer dan 20 procent van alle breedbandaansluitingen is sneller dan 30 Mb/s. Opmerkelijk genoeg is Roemenie hier kampioen met meer dan 40 procent van de verbindingen boven de 30 Mb/s.

Digitale kloof
Over de gehele EU is de groei van breedband sterk afgevlakt. Dit is "zorgwekkend", constateert de Europese Commissie, omdat de verzadigingsgraad nog lang niet is bereikt. Die ligt op circa 40 procent, dus Nederland is praktisch verzadigd.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft als een van de speerpunten van haar beleid het opkrikken van het aantal breedbandaansluitingen en de bandbreedte zelf. Uit het rapport blijkt dat de verschillen tussen de lidstaten gigantisch is. Onlangs werd bekend dat een kwart van de Europeanen überhaupt nog nooit op het internet is geweest. Het is de ambitie van Kroes om deze digitale kloof te dichten.

Mobiele middenmoter
Op mobiel breedbandgebied ziet de situatie er heel anders uit. Hier zit Nederland in de middenmoot met 39,3 procent, iets boven het EU-gemiddelde van 34,6 procent. De Scandinavische landen heersen hier met Zweden als kampioen: 93 procent van de Zweden heeft mobiel breedband. België bungelt samen met een paar Oost-europese landen onderaan: slechts 16 procent van de Belgen heeft mobiel breedband.


""

Mobiele breedbandpenetratie in EU. Zie grotere afbeelding.


Webwereld

Published On: 22-12-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht