IE9 pronkt met tests zoals een 3D-aquarium, maar gebruikt daarvoor 2D-technologie. Firefox-maker Mozilla wijst erop dat Microsoft vals speelt.

De ruzie tussen Mozilla en Microsoft over webbrowsers laait weer op. De door Microsoft geroemde hardwareversnelling in Internet Explorer 9 (IE9) scoort goed in benchmarks zoals die op de eigen IE9 Test Drive-site. Maar Mozilla wijst erop dat de FishIE Tank-test van Microsoft helemaal geen 3D-technologie gebruikt.

Webstandaarden
Dat moet ook wel want IE9 ondersteunt helemaal geen WebGL, zegt Mozilla-ingenieur Johnathan Nightingale tegen tech-nieuwssite GeekWire. Hij stelt dat developers voor webapps zoals zo’n aquarium juist de open webstandaard WebGL zouden gebruiken, en niet 2D-technologie Canvas die Microsoft gebruikt.

Microsoft zet de FishIE Tank-test niet neer als 3D-showcase, maar heeft het opgezet voor html5-element Canvas. Dat heeft het bedrijf in september vorig jaar al aangegeven. De ene test waar Mozilla nu kritiek op uit, staat op de IE9-promosite ook in de rij snelheidsdemo’s. Onder de noemer ‘graphics demos’ staan ook tests die Canvas gebruiken, naast webtechnieken als SVG.

Firefox achteraan
Nightingale erkent dat Canvas 2D ook een open webtechnologie is. “En dat ondersteunt Microsoft, wat goed is. Het is fijn om te zien dat Microsoft dat aanprijst. Maar het is niet wat een ontwikkelaar zou kiezen voor driedimensionale graphics.”

Hij vertelt ook dat herimplementeren van die vissendemo in WebGL een enorm hoog prestatieniveau oplevert op alle browsers die die webstandaard ondersteunen, zoals Firefox. Mozilla heeft dat gedaan voor de eigen browser.

Die open source-browser loopt op dit moment wel achter gekeken naar het aantal frames per seconde (fps) in Microsofts aquariumdemo. Zowel Firefox 3.6 als de nieuwe versie 4 hebben moeite met grote aantallen vissen. Chrome 10 en IE9 renderen de virtuele vissen veel soepeler. Op IE8 draait de demo niet.

Eerder heeft de Amerikaanse techsite Downloadsquad al de FishIE Tank uitgeprobeerd in diverse browsers, waaronder nog een proefversie van Firefox 4.


Webwereld

Published On: 25-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht