De populaire muziekdienst Spotify maakt zijn excuses voor het verspreiden van malware door één van zijn adverteerders.

 
 
 
 

Bij het tonen van de advertentie installeerde zich software op de computer waar de muziekdienst op draaide. De malware bestond uit een nep-'Windows Recovery' programma.

Het probleem werd het eerst ontdekt op 24 maart door beveiligingsbedrijf Websense dat activiteiten van hackersgereedschap Blackhole Exploit Kit detecteerde.

Volgens Spotify zijn na de melding gelijk alle advertenties van derden van de site verwijderd om verdere problemen te voorkomen. Pc-gebruikers met een goedwerkend antivirusprogramma waren beschermd tegen de aanval.

Malware kon ongemerkt zijn gang gaan
Doorgaans werken Blackhole Exploit Kit-aanvallen via advertenties op een site die iemand bewust aanklikt. In dit geval kwam de advertentie langs in een programma dat vaak in de achtergrond draait en dus ongemerkt zijn kwaadaardige handelingen kon uitvoeren zonder dat de pc-gebruiker ergens op klikte.

Spotify is een legale muziekdienst op internet met inmiddels zo'n 10 miljoen gebruikers. De meeste gebruiken de gratis variant waarbij de muziek periodiek onderbroken wordt door reclameboodschappen die ondersteund worden met banners in de interface.

Volgens BBC News kwamen de meeste meldingen van infecties uit Zweden en Engeland.

Automatiseringids

Published On: 30-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht