Vandaag stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Desondanks gebruikt wereldwijd nog zo'n 18 tot 28 procent van de mensen het verouderde besturingssysteem.
Windows XP kwam in oktober 2001 uit en is de afgelopen 12,5 jaar immens populair geworden. Op het hoogtepunt was XP te vinden op bijna 80 procent van alle computers.
Microsoft kondigt al jaren aan dat de ondersteuning gaat aflopen, maar desondanks wordt het besturingssysteem nog veel gebruikt.
Momenteel draait zo'n 18 tot 28 procent van de actieve pc's op Windows XP, zo blijkt uit data van twee onderzoeksbureaus. In Nederland gebruiken nog zo'n 1 miljoen mensen het verouderde besturingssysteem, zo'n 8 procent van de mensen.
Ook op de zakelijke markt is XP nog een populair besturingssysteem. Bij de Rijksoverheid draaien nog zo'n 40.000 pc's op Windows XP en ook veel gemeenten gebruiken de onveilige software nog.
Onveilig
Dat de ondersteuning op dinsdag stopt, betekent dat Microsoft geen updates meer zal uitgeven waardoor lekken niet meer worden gedicht. Deze kwetsbaarheden kunnen dus door kwaadwillenden worden misbruikt. Vorige week werden bij de laatste beveiligingsupdate van Microsoft nog diverse kritieke lekken gedicht.
Windows XP blijft nog wel gewoon functioneren op pc's waar de software al op is geïnstalleerd. Mensen kunnen, tegen het advies van Microsoft in, XP dus nog wel blijven gebruiken.
Nu.nl