Nederland is een van de veertien landen wereldwijd die klaar zijn voor "het internet van morgen". Bovendien staat Nederland in de top tien wat betreft de kwaliteit van het internet.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Oxford en Oviedo in opdracht van Cisco. Het internet van de toekomst houdt volgens het onderzoek in dat de verbinding klaar is voor bijvoorbeeld HD-tv en hoge kwaliteit videocommunicatie.

15 Mbps
In Nederland kan met een gemiddelde snelheid van bijna 15 Mbps worden gedownload. In 2009 was dit nog ruim 11,2 en in 2008 7,6. Wel zakte Nederland dit jaar iets op de lijst, van plek zes naar plek zeven. Volgens de onderzoekers ligt dit aan het feit dat meer landen zijn opgenomen in het onderzoek van 2010.

De nummer 1 van de wereld is Zuid-Korea met een gemiddelde snelheid van 34 Mbps. Bovendien hebben alle inwoners toegang tot snel internet. In Nederland is dat ‘slechts’ 85 procent.
Dat is overigens wel een stijging ten op zichten van 2008 en 2009. Respectievelijk was het percentage inwoners dat toen toegang had tot snel internet 80 en 83 procent.

Steden
Voor het onderzoek is de internetkwaliteit in 72 landen en 239 steden geobserveerd. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Den Haag (15,8 Mbps) en Rotterdam (15,1 Mbps) veel sneller internet hebben dan Amsterdam (11,3 Mbps). Buiten de grote steden wordt een snelheid van 15,1 Mbps gehaald. De gemiddelde downloadsnelheid wereldwijd is bijna 6 Mbps.

Uit het onderzoek bleek verder dat het aantal gebruikers met mobiel internet met een kwaliteit vergelijkbaar met normaal internet, gestegen is met ruim 10 procent.

De landen die Nederland nog voor zich moet dulden wat betreft internetkwaliteit zijn respectievelijk Zuid-Korea op de eerste positie gevolg door Hong Kong, Japan, IJsland, Zwitserland, Luxemburg en Singapore (samen op plek 5) en Malta.

nu.nl

Published On: 19-10-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht