Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat het .nl-domein in het leven is geroepen. Het was het eerste land-specifieke top-level-domein ter wereld en is nog steeds een van de grootste. In 25 jaar zijn er ruim 4,4 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd.

Op 25 april 1986 werd het beheer van het .nl-domein overgedragen aan Piet Beertema, destijds systeembeheerder bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Daarmee is het .nl-domein vandaag precies 25 jaar oud. Het .nl-domein was het eerste top-level-domein dat specifiek aan een land was gebonden, en is na die van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het grootste landgebonden tld. De eerste .nl-domeinnaam was cwi.nl, die op 1 mei 1986 werd geregistreerd.

Het beheer van het .nl-domein lag tot januari 1996 bij Beertema en het CWI; in die maand werd SIDN opgericht, die de uitgifte van de domeinnamen overnam. Sindsdien moet er ook worden betaald voor registratie. Sinds 1996 is het aantal .nl-domeinnamen gigantisch gegroeid: in 1996 waren er nog minder dan 10.000 geregistreerde domeinen, inmiddels zijn er dat er ruim 4,4 miljoen.

Overigens kwam de introductie van het .nl-domein nog tweeënhalfjaar voordat de eerste transatlantische internetverbinding tot stand kwam: op donderdag 17 november 1988 ontving CWI-systeembeheerder Beertema een kort mailtje via 's werelds eerste niet-militaire transatlantische internetverbinding, met de mededeling dat hij was aangesloten op het netwerk. Overdracht geschiedde toen nog via uucp, met de baanbrekende snelheid van 300 bits per seconde.

In de eerste tien jaar dat het .nl-domein bestond, was registratie voorbehouden aan organisaties, die bovendien maar één domein mochten registreren. Het zou nog tot 2003 duren voordat ook particulieren de kans kregen om een .nl-domein aan te vragen. SIDN vierde in januari haar vijftiende verjaardag.

Tweakers

Published On: 26-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht