Apple onthult nieuwe iPhone

Zoals verwacht heeft Steve Jobs vanavond de nieuwste generatie iPhone aangekondigd tijdens het WWDC in San Francisco: iPhone 4. Het toestel krijgt een ander uiterlijk, is een stuk sneller én heeft nieuwe functies aan de binnen- en buitenkant. Een overzicht van de voornaamste kenmerken.

Design
Het design is niet echt een verrassing na de foto’s die eerder via internet uitlekten. De nieuwe iPhone heeft krasbestendig glas aan de voor- en achterzijde. De rand van het toestel is gemaakt van roestvrij staal. Het drietal zwarte lijntjes die te zien zijn wijzen niet op een slordig design, maar hebben een functie. Daarachter zitten namelijk de antennes voor Wifi, GPS en UMTS/GSM verstopt. Zij maken deel uit van de isolatie tussen de verschillende antennes.

Het toestel is slechts 9,3 mm dik en daarmee 24% dunner dan zijn voorganger. Volgens Steve Jobs is de iPhone 4 de dunste smartphone die momenteel op de markt is.

De iPhone heeft een tweede microfoon aan de bovenzijde, die ervoor zorgt dat achtergrondgeluiden weggefilterd worden uit een telefoongesprek. Verder beschikt het toestel over micro SIM en ondersteuning voor Quad band HSDPA, 802.11n Wifi en GPS.

Gyroscoop
Naast het kompas en accelerometer die we kennen uit eerder iPhone-modellen, krijgt de iPhone 4 een nieuwe sensor de bewegingen van het toestel waarneemt: een gyroscoop met 3 assen. In combinatie met het kompas en de accelerometer kunnen nu bewegingen op 6 assen worden waargenomen. Erg aantrekkelijk voor toepassingen binnen spelletjes.

Camera & iMovie for iPhone
De iPhone 4 komt met twee camera’s: een front facing camera (aan de voorzijde) en een 5 megapixel camera aan de achterzijde met een LED-flitser. Deze laatste camera levert zeer goede kwaliteit foto’s door de backside illuminated sensor en beschikt over 5x digital zoom en tap to focus.

De 5 megapixel camera is eveneens geschikt voor het opnemen van HD video (720p en 30 frames per seconde). De LED-flitser blijft branden tijdens het filmen voor de belichting. Om het rauwe videomateriaal te editen en te delen komt iMovie for iPhone beschikbaar ($4,99 in de App Store) met verschillende thema’s en overgangen. Ook het invoegen van foto’s en muziek in mogelijk. De video’s zijn te exporteren in de formaten medium, large en HD.

Retina Display
Het scherm van de nieuwe iPhone is een flinke verbetering vergeleken met de 3GS. Het Retina Display heeft een veel hogere pixeldichtheid dan normale schermen, waardoor het beeld veel scherper is en pixels nauwelijks waarneembaar zijn. Tekst op het scherm is vrijwel net zo gaaf als gedrukte letters. Het 3,5″ scherm heeft een resolutie van 960 x 640. Dat zijn vier keer zoveel pixels als op de iPhone 3GS en 78% van de pixels op de iPad. Ook beschikt het over een contrast ratio van 800:1 en maakt gebruik van IPS technologie. Hierdoor is het gemakkelijker om vanuit een schuine hoek naar het scherm te kijken.

Chip & Batterij
Uiteraard maakt de iPhone 4 net zoals de iPad gebruik van Apple’s eigen A4 processor. De batterijtijd van het toestel is enorm verbeterd: bellen via 3G: 7 uur, internetten via 3G: 6 uur, internetten via Wifi: 10 uur, video kijken: 10 uur, muziek luisteren 40 uur. Laat je de iPhone in standby, dan houdt de batterij het maar liefst 300 uur uit.

Videobellen
De iPhone 4 komt natuurlijk niet voor niets met een front facing camera. Met de functie FaceTime is het mogelijk om te videobellen. Dit werkt voorlopig alleen via Wifi om overbelasting van het mobiele netwerk te voorkomen. Ook is het mogelijk om tijdens een gesprek over te schakelen naar de camera aan de achterzijde van het toestel om de omgeving te tonen tijdens het videobellen.

De iPhone 4 komt in wit en zwart. Het 16 GB-model gaat $199,- kosten, het 32 GB-model $299,-. Als instapmodel blijft de huidige 8GB 3GS bestaan met een prijskaartje van $99,- Apple komt eveneens met een nieuwe dock en hoesjes in een aantal kleuren.

De nieuwe iPhone is vanaf 24 juni te koop in de Verenigde Staten en eind juli in Nederland via T-Mobile.

Comments are closed.