Firefox 4 vestigt officieus downloadrecord

Firefox 4 heeft vorige week een downloadrecord gevestigd. Op de tweede dag na de introductie is de nieuwe webbrowser 8,75 miljoen keer gedownload. Dat heeft Mozilla, de organisatie achter Firefox, bekendgemaakt.

Op dinsdag 22 maart, de eerste dag dat Firefox 4 online beschikbaar was, stond de teller al op 7,1 miljoen downloads. Dat was geen record, want medio 2008 trok Firefox 3.0 op de eerste dag 8 miljoen gegadigden, maar op de tweede dag van Firefox 4.0 is het alsnog gelukt.

Het nu gevestigde record komt echter niet in het Guinness Book of Records. Er was dit keer geen officiële waarnemer aanwezig om de claim van Mozilla te bevestigen. In 2008 was dat wel het geval.

Internet Explorer 9 verslagen
Zeker is wel dat Mozilla zijn concurrent Microsoft met gemak heeft verslagen. Toen Internet Explorer 9 op 14 maart uitkwam, waren na 24 uur 2,4 miljoen exemplaren gedownload. Dat is onder andere te verklaren door het feit dat Firefox veel meer particuliere gebruikers heeft en relatief weinig gebruikers in bedrijven. Veel IT-afdelingen maken het werknemers onmogelijk zelf een andere browser of een nieuwe browserversie te downloaden en te installeren.

Intussen loopt de teller bij Mozilla gewoon door. Tot maandagochtend 9 uur Nederlandse tijd was Firefox 4 wereldwijd al bijna 40 miljoen keer gedownload., waarvan 14,3 miljoen keer vanuit Europa. Nederland is tot dusver goed voor circa 415.000 downloads, met Zuid-Holland als koploper onder de provincies (93.000 stuks) en Amsterdam als gemeente met de meeste download (43.000).

Automatiseringgids

Comments are closed.