Uit een Brits onderzoek blijkt dat werkende vrouwen tussen de 25 en 34 jaar het meest kwetsbaar zijn voor online oplichting. Dit meldt The Guardian.

De studie werd uitgevoerd door beveiligingsexperts van de nieuwe Britse adviessite Knowthenet.org.uk. De website wil zich een beeld vormen van een typisch slachtoffer, zodat de experts beter kunnen helpen tegen het groeiend aantal oplichtingtechnieken.

Meer dan tweeduizend internetters werden blootgesteld aan zeven oplichtingsscenario’s. De tests varieerden van het identificeren van een valse Facebookpagina tot kijken hoe mensen reageren op de verkoop van namaakgoederen online.

Bij zes van de zeven proeven zijn het voornamelijk vrouwen die een onvoldoende scoren. Ze zijn meestal tussen 25 en 34 jaar oud. Wie een ‘typisch’ slachtoffer is, hangt daarentegen vooral af van het type oplichting. Zo zijn het vooral mannen die geld geven aan ‘iemand in nood’.

Sociale netwerken vormen goudmijn
“Oplichters veranderen steeds hun technieken", zegt beveilingsexpert Peter Wood. "Een nieuwe techniek is je browser herladen wanneer je een legitiem webadres intikt, zodat je naar een valse site gestuurd wordt die er als de echte uitziet. De populariteit van sociale netwerken zoals Facebook zorgt ervoor dat veel mensen, zowel jong als oud, veel te veel persoonlijke informatie weggeven op het web. Dit kan een goudmijn zijn voor oplichters.”

Inspelen op emoties
“Wanneer je in een bekende omgeving bent, zoals thuis of op kantoor, en je krijgt een e-mail van de bank of een Facebookvriend die naar persoonlijke gegevens vraagt, schept dit niet meteen wantrouwen. Je denkt misschien dat je geen risico loopt, maar het is belangrijk om te onthouden dat oplichters gluiperig zijn en hun slachtoffers voorzichtig benaderen door in te spelen op hun emoties, behoeften en gewoonten”, licht psychologe Anjula Mutanda toe.

Op de adviessite kun je jouw vaardigheden om oplichting te herkennen testen. Ook staat er een gids met beveiligingstips, die je gratis kunt downloaden.

Online oplichting maakt in Groot-Brittannië jaarlijks 1,8 miljoen slachtoffers. Volgens een nationaal fraudeonderzoek kost dit de economie 3,2 miljard euro per jaar.
http://www.zdnet.be/news/122109/jonge-vrouwen-kwetsbaar-voor-online-oplichting/

Published On: 11-11-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht