Stichting NLnet financieert gratis software waarmee mobieltjes onderling een alternatief netwerk kunnen opzetten, bijvoorbeeld tijdens rampen. Serval BatPhone werkt ook zonder telefoonmasten.

De software Serval BatPhone is te gebruiken om telefoons met elkaar te laten communiceren op plekken waar gewone mobiele netwerken niet werken. Daarmee is de software vooral bedoeld voor gebruik tijdens rampen, opstanden of andere extreme situaties. NLnet geeft een subsidie van 30 duizend euro aan de Australische onderzoekers die de Serval BatPhone ontwikkelen, zo maakte de stichting donderdag bekend.

Het Serval-systeem maakt geen gebruik van mobiele zendmasten, maar koppelt toestellen onderling als een gesloten netwerk, of verbindt naar tijdelijke zendmasten. De gratis software komt later dit jaar beschikbaar, in eerste instantie als een Android-app. Serval werkt met twee systemen. De eerste is een tijdelijk mobiel netwerk voor rampgebieden, die gebruikers zelf kunnen opzetten. De tweede is een adhoc mesh-netwerk via WiFi of via andere ongelicenseerde frequenties.

Netwerken telco's niet robuust
"Bestaande systemen die alleen gebruik kunnen maken van netwerken van commerciële operators zijn niet robuust genoeg, in het geval van rampsituaties, en ook niet veilig genoeg, bijvoorbeeld bij sociale opstanden. Bovendien is een dergelijke opzet ook gevoelig voor verschillende vormen van cyberaanvallen", aldus Valer Mischenko, directeur NLnet.

Aan de Serval BatPhone-software werken zeven studenten aan de Flinders University in Adelaide. Stichting NLnet sponsort jaarlijks tientallen projecten op netwerkgebied, waaronder eerder het Tor-project, CACert en OpenDoc Society.

Webwereld

Published On: 15-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht