Nederland Walhalla voor virusschrijvers

In Nederland bevinden zich op de VS en Rusland na de meeste virusschrijvers ter wereld, zo beweert Jan Terpstra. De Nederlander was in de beginperiode actief met het opsporen en onschadelijk maken van computervirussen via zijn BBS. Volgens Terpstra zijn er veel Nederlandse virusschrijvers doordat ons land erg vooruitstrevend is met het bijbrengen van computervaardigheden aan kinderen. Daardoor zouden relatief veel jongeren al snel in staat een (simpel) virus te ontwikkelen.

Nederland
Volgens Righard Zwienenberg van anti-virusbedrijf Norman komen er in Nederland niet meer of minder virusschrijvers voor dan in andere landen. "Sinds de computerwetgeving in 1993 van kracht werd kon men natuurlijk worden aangepakt." Zo werd Johan de. W. uit Sneek opgepakt en veroordeeld wegens het Anna Kournikova virus en recentelijk werden er ook verschillende mensen wegens botnet-activiteiten gearresteerd.

"Wellicht dat door de wetgeving en het actieve opsporingsbeleid het minder zichtbaar is, maar om nu te zeggen dat Nederland nummer drie is", gaat Zwienenberg te ver. "Het is wel zo dat Nederland hoger op de ranglijst staat met betrekking tot C&C-servers. Maar dat de C&C-servers hier staan, zoals bij het Bredolab-botnet, betekent niet dat het hier geschreven is. De maker was in dit geval een Armeniër."

Terpstra denkt wel dat malware is te bestrijden, maar dat zou betekenen dat computers zo gebruiksonvriendelijk worden dat het gros van de mensen er niet meer mee kan werken.

http://www.security.nl/artikel/35893/1/"Nederland_Walhalla_voor_virusschrijvers".html

Comments are closed.