OS X El Capitan is vanavond beschikbaar

Zit jij nog op OS X Mavericks, Yosemite of de beta van El Capitan? Houd dan vandaag de Mac App Store goed in de gaten, want Apple heeft bekend gemaakt dat OS X 10.11 El Capitan vanavond voor iedereen gratis beschikbaar komt.

In OS X El Capitan, vernoemd naar de bekendste berg in Yosemite National Park, zitten de meeste verbeteringen onderhuids. Het is daarmee te vergelijken met OS X Snow Leopard en Mountain Lion, waarin ook code werd opgeschoond en gestroomlijnd.

"Metal"

Maar er is meer veranderd. Zo vinden we Metal, de grafische engine die we kennen van iOS, nu ook terug op de Mac, waardoor games die er gebruik van maken een stuk beter presteren. De in iOS verbeterde Notities hebben ook hun weg gevonden naar El Capitan, waardoor je schetsjes, to-do-lijstjes en notities nu weer overal in sync zijn.

Split View, waarmee mensen met de snelste iPads al in iOS 9 kennis hebben gemaakt, heeft ook z’n weg gevonden naar de Mac en vinden we terug in het vernieuwde Mission Control.

"Splitview"

Verder zijn veel veranderingen subtiel, maar is er één verandering op alle plekken zichtbaar: San Francisco, het lettertype van Apple Watch, is nu namelijk ook het standaard lettertype op de Mac.

Systeemeisen

Draait je Mac Mavericks of Yosemite, dan werkt El Capitan ook. De Mac dient namelijk een 64-bit CPU en minimaal 2 GB ram te hebben. De volgende Macs kunnen overweg met El Capitan:

  • iMac (medio-2007 of jonger)
  • MacBook (13-inch aluminum, najaar 2008), (13-inch, begin 2009 of jonger)
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2009 of jonger), (15-inch, medio 2007 of jonger), (17-inch, najaar 2007 of jonger)
  • MacBook Air (eind 2008 of jonger)
  • Mac Mini (begin 2009 of jonger)
  • Mac Pro (begin 2008 of jonger)
  • Xserve (begin 2009)

OneMoreThing

Comments are closed.