Wachtwoorden zijn unieke 'sleutelwoorden' die de deur openen naar jouw persoonlijke informatie op pc's of internet. Veel Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van de risico’s van gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden. Mensen uit de directe omgeving, een jaloerse … Lees meer…ex, een nieuwsgierige schoonmoeder of een vervelende collega kunnen gemakkelijk jouw identiteit online aannemen en schade aanrichten. Ook hackers achterhalen wachtwoorden razendsnel en plegen daarmee fraude. Online bestellingen op jouw naam of uit jouw naam berichten rondzenden, het kan allemaal wanneer je wachtwoord wordt gekraakt. De schade, die je meestal pas achteraf ontdekt, is voor jou!

De helft van de Nederlanders springt slordig met wachtwoorden om en wisselt deze nauwelijks. Eén op de tien gebruikt altijd en voor verschillende websites één en hetzelfde wachtwoord. Tijdens de 'WachtWoordWisselWeek schudden we iedereen nog maar eens stevig wakker om, thuis en op het werk, regelmatig zijn wachtwoord te wisselen. Want één ding is zeker, wie regelmatig zijn wachtwoord(en) wisselt loopt minder risico het slachtoffer te worden van internet- en computer fraude.

TIPS

Tip 1: Maak een wachtwoord lang
Hoe langer een wachtwoord is, hoe veiliger en sterker het is. Een wachtwoord moet uit ten minste 8 tekens bestaan. Het dubbele aantal tekens is nog beter.

Tip 2: Maak altijd een combinatie van letters, getallen en tekens
Een unieke combinatie van hoofd- en kleine letters (A g, K, p), getallen (0, 6, 4, 9) en tekens (#, &, ?, +) maakt een wachtwoord veiliger en sterker. Hoe gevarieerder het wachtwoord is hoe lastiger het is te kraken. Gebruik de letters, tekens en getallen door elkaar heen.

Tip 3: Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin
Een ‘wachtwoordzin’ helpt je om een uniek wachtwoord gemakkelijk te onthouden. Formuleer een zin en pak daar de eerste letters van. Zorg ervoor dat er altijd minimaal 1 teken en 1 getal in het wachtwoord verwerkt zit.

Voorbeeld: Mijn Wachtwoord is van mij en van niemand anders!

Het wachtwoord wordt dan: MW8ivmevna!

Tip 4: Test elk nieuw wachtwoord
Hoe veilig en sterk een nieuw wachtwoord volgens jou ook is, test het voordat je het gebruikt. Dat kan op speciale (veilige)controlesites. In één ogenblik zie je of je wachtwoord echt veilig en sterk is.

Voorbeeld: http://www.microsoft.com/protect/fraud/passwords/checker.aspx?WT.mc_id=Site_Link.

Tip 5: Verander je wachtwoord regelmatig
Dwing jezelf tot een routine om al je wachtwoorden regelmatig te wisselen. Bijvoorbeeld iedere maand. Door regelmatig je wachtwoord te wisselen voorkom je dat ze gemakkelijker kunnen worden gekraakt. Schrijf als reminder het wisselen van je wachtwoorden in je (digitale) agenda. Bijvoorbeeld elke 1e dag van de maand.

Tip 6: Kies nooit voor een gemakkelijk te achterhalen wachtwoord
Hackers zijn slim en achterhalen met behulp van computers en programma’s gemakkelijk wachtwoorden. W@chtw00rd' lijkt dus slim maar is het niet! Woorden uit het woordenboek, willekeurige in welke taal, zijn dus ook ongeschikt.

Kies ook nooit voor eigen namen of van kinderen of huisdieren. Ook geboortedata of combinaties van huisnummers en postcodes zijn onverstandig. Deze wachtwoorden zijn relatief makkelijk te raden.

Tip 7: Sla wachtwoorden nooit digitaal op
Het beste is om wachtwoorden te onthouden, al dan niet via een ezelsbruggetje. Opschrijven op papier kan, maar nooit digitaal. Dus ook niet in een e-mail of in je mobiele telefoon. Als je er toch voor kiest om je wachtwoorden op papier te schrijven, bewaar je wachtwoord(en) dan op een veilige plaats. Geef je wachtwoorden ook nooit aan een bekende.

Tip 8: Gebruik verschillende wachtwoorden

Bron: www.wisseljewachtwoord.nl

Published On: 08-10-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht