WhatsApp deelt geen data met Facebook meer

WhatsApp is met de Britse privacywaakhond overeengekomen dat het geen data van EU-burgers met moederbedrijf Facebook zal delen tot de Algemene verordening gegevensbescherming in mei van kracht is geworden en tot het aan de daarin vastgelegde regels voldoet.

De Britse Ico, oftewel de Information Commissioner’s Office, schrijft dat WhatsApp een document heeft ondertekend waarin deze afspraken zijn vastgelegd. Daarin staat dat de verplichting tot het niet delen zich uitstrekt tot alle gebruikers in de EU. Het doorgeven van gegevens is bovendien ‘voor elk doel’ verboden en mag alleen hervat worden als de privacyverordening, ook wel gdpr genoemd, van kracht is en WhatsApp aan die regels kan voldoen. De Britse privacytoezichthouder werd in oktober vorig jaar als leider van een taskforce aangewezen, die als doel heeft de problemen rond het datadelen op te lossen.

De toezichthouder schrijft dat zijn onderzoek in 2016 is gestart. In de zomer van dat jaar maakte WhatsApp bekend gegevens te gaan delen met zijn moederbedrijf. De Ico heeft de uitkomsten van het onderzoek door middel van een brief met WhatsApp gedeeld en publiceert deze bovendien in de huidige bekendmaking. Zo stelt de organisatie dat er geen rechtmatige basis is voor het delen van persoonsgegevens, WhatsApp gebruikers niet voldoende informeerde en het delen in strijd is met het oorspronkelijke doel van verzameling. WhatsApp zou echter tot nu toe geen gegevens hebben gedeeld.

WhatsApp zei eind 2016 tijdelijk geen gegevens te delen met Facebook, nadat de Artikel 29-werkgroep daar eerst om had gevraagd. In die werkgroep zijn alle EU-privacytoezichthouders verenigd. In oktober van vorig jaar zei die werkgroep dat de datadoorgifte nog niet door kon gaan. Vervolgens stelde de Franse toezichthouder WhatsApp een ultimatum om zijn datatransfers met Facebook volgens de wet te laten verlopen. Dat is inmiddels verstreken, maar de toezichthouder heeft nog geen vervolgstappen bekendgemaakt.


Bron: Tweakers

Comments are closed.