Zwitserse onderzoekers hebben materiaal ontwikkeld dat zichzelf hersteld. Dat moet de oplossing worden tegen bekraste beeldschermen van bijvoorbeeld smartphones.

Onderzoekers aan de Universiteit van Fribourg hebben een zelfherstellend beeldscherm ontwikkeld. Krassen op het scherm die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld sleutels of zand in broekzakken zouden daarmee tot het verleden moeten gaan behoren.

Van auto's tot smartphones
Volgens de wetenschappers kunnen bekraste materialen zichzelf in minder dan een minuut repareren als ze voorzien zijn van een speciale coating van polymeer en blootgesteld worden aan ultraviolet licht. Het maakt dan niet uit hoe groot het oppervlak is. De methode zou dus moeten werken van het scherm van een mobieltje tot de lak van een auto.

“Smartphones en mp3-spelers zijn slechts één toepassing die je kunt bedenken met deze technologie”, zegt Christoph Weder, directeur van polymeerchemie en -materialen op Fribourg. “Alhoewel de huidige materialen nog niet stevig genoeg zijn voor deze toepassing, zouden ze dat in de toekomst wel moeten zijn.”

Het reparatiemechanisme is gebaseerd op het aanbrengen van een dunne laag polymeren op een oppervlak. Die polymeren hebben speciale eigenschappen op moleculair niveau en kunnen samenbinden om een permanente coating van het materiaal te vormen.

Krassen smelten weg
Als dit materiaal wordt bestraald met sterk ultraviolet licht komen de samengevoegde polymeerstructuren tijdelijk los van elkaar. Zo smelt de kras volgens de wetenschappers als het ware weg.

“Het licht verandert de oorspronkelijke vaste stof in een vloeibaar materiaal dat eenvoudig stroomt”, legt Weder uit. “Als het ultraviolette licht weer uitgeschakeld wordt assembleert het materiaal zich opnieuw en stolt het weer. Zo worden de oorspronkelijke eigenschappen van de het materiaal weer hersteld”.

Alhoewel de wetenschappers hun polymeren al hebben gedemonstreerd, menen zij dat we het vooral moeten zien als een soort ‘ concept car’. De onderzoekers bedoelen daarmee dat het idee levensvatbaar is en dat zij hopen dat het ooit daadwerkelijk in productie komt.

Webwereld

Published On: 26-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht