S X 10.8 Mountain Lion is bijna te koop. Om je nu alvast kennis te laten maken met de negende versie van OS X belicht OMT een selectie van de meest baanbrekende, handige en leuke nieuwigheden uit de 200 nieuwe functies in Mountain Lion. Vandaag: Safari.

De nadruk bij Safari 6 ligt op snelheid. Dat komt terug in technieken om pagina’s sneller te laden, interface-elementen om sneller te navigeren tussen pagina’s en iCloud integratie om sneller door te gaan met waar je op een ander apparaat mee bezig was.

url-/zoekbalk
In de url-balk van Safari was al gecombineerd met de laadbalk waardoor je in het veld waar je een adres intypte ook kon zien hoe ver de browser was met het laden van die pagina. In versie 6 krijgt de balk er nóg een functie bij: zoeken. Zoektermen tik je simpelweg in de urlbalk. Daarbij kun je kiezen om te zoeken via Google, Bing of Yahoo. Safari geeft tijdens het typen al suggesties van de zoekmachine én uit je eigen geschiedenis van bezochte pagina’s en bookmarks.

tabs
Safari maakt nog steeds gebruik van tabs. Er zijn in Safari 6 echter multitouch gebaren voor het trackpad toegevoegd. Door een pinchbeweging te maken krijg je alle tabs naast elkaar te zien. Met een swipe naar links of rechts ga je vervolgens naar een andere tab.

iCloud
Eén van de verbeteringen die je overal in Mountain Lion terugvindt is iCloud-integratie, zo ook in Safari. iCloud zorgt ervoor dat alle bookmarks die je op een andere Mac of iOS-apparaat verzameld hebt direct beschikbaar zijn in Safari zodra je je iCloud-gegevens hebt ingevoerd. Daarnaast zijn nu ook alle pagina’s die je open hebt staan op je andere apparaten direct beschikbaar onder een iCloud-knopje in Safari.

leeslijst
Ook de leeslijst wordt via iCloud gesynchroniseerd en heeft nog een handigheidje gekregen in Mountain Lion. Pagina’s die je er in stopt worden vanaf nu volledig bewaard, in plaats van enkel de url. Dit betekent dat je ze ook terug kunt lezen als je geen internet-verbinding hebt. Bestaat een artikel uit meerdere pagina’s dan worden al die pagina’s opgeslagen.

snelheid
De minst zichtbare vernieuwing in Safari 6 is misschien wel de meest merkbare: snelheid. Zo werkt JavaScript ongeveer zes procent sneller dan voorheen. Nog merkbaarder is de hardware acceleratie waardoor tekst en afbeeldingen sneller laden dan voorheen. Ook gaat het scrollen in pagina’s nu vlotter, vooral terwijl er nog content geladen wordt.

RSS
Helaas zijn het niet alleen nieuwe functies die Safari 6 onderscheidt van zijn voorganger. Apple heeft besloten om één functie weg te laten die sommige gebruikers behoorlijk zullen missen: RSS. In Safari 6 is het niet meer mogelijk om RSS feeds te lezen of te bookmarken. Zodra je op een feed terecht komt word je doorverwezen naar een RSS-applicatie als je die tenminste al geïnstalleerd had. Zo niet, dan vind je in de Mac App Store een keur aan apps waar de RSS-junk weer mee vooruit kan.

onemorething.nl

Published On: 23-07-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht