Apple heeft een radicaal nieuwe 12-inch MacBook met retina scherm aangekondigd tijdens de Spring Forward keynote in San Francisco. De nieuwe telg in de MacBook-familie op alle vlakken flink anders en net als de iPhoneverkrijgbaar in goud, spacegrijs en zilver.

Afmetingen en formaten

De 12-inch MacBook is slechts 13.1 mm dik, weegt minder dan 1 kg – 907 gram om precies te zijn – en bevat een full size keyboard. Ter vergelijking het kleinere en bovendien dikkere broertje: de 11-inch MacBook Air is 17.3 mm dik en weegt 1,089 kg.

Redesign toetsenbord

Om de nieuwe MacBook het levenslicht te laten zien was een redesign nodig. Zo werd het toetsenbord op de schop genomen. Het toetsenbord beslaat de MacBook van rand tot rand, is 4x stabieler, 40% dunner dan de vorige generatie en heeft knoppen die 17% groter zijn. Dit zorgt voor preciezere aanslagen. Onder iedere toets zit een LED-lampje, zodat het gehele toetsenbord een uniforme, heldere gloed uitstraalt.

Één nieuwe poort: USB-C

Apple introduceert met deze 12-inch MacBook ook een nieuw type port: USB-C. Via één connector kun je daar 5 aansluitingen mee verbinden, te weten stroom, USB, DisplayPort, HDMI en VGA. USB-C is 33% kleiner dan de standaard USB-aansluiting. Daarnaast hoef je niet meer na te denken op welke manier je hem aansluit – net als de lightning connector van je iPhone is ‘ie op 2 manieren aan te sluiten.

Trackpad

De ervaring van de trackpad is ook vernieuwd. De Force touch trackpad heeft 4 druksensoren die het verschil kunnen waarnemen tussen zachte en harde druk. Het is zo ontworpen dat je een uniforme manier van klikken ervaart onafhankelijk van waar je het trackpad indrukt. Door hard te drukken activeer je nieuwe mogelijkheden, zoals het opzoeken van de betekenis van een woord of het previewen van een bestand. Ook geeft de trackpad vibrerende feedback die correspondeert met hetgeen je ziet op je scherm.

Schermresolutie

Het retinascherm van de 12-inch MacBook heeft een resolutie van 2304×1440 pixels (meer dan 3 miljoen pixels) en is het dunste retinascherm dat Apple tot nu toe heeft afgeleverd.

Ventilator verleden tijd

Dit is de eerste MacBook zonder ventilator. Je hebt dus geen last meer van een blazende ventilator die overuren maakt tijdens je Netflix-marathon.

Batterijduur

Ondanks dat de nieuwe MacBook dunner is geworden heeft Apple er wel meer batterijen ingepropt en bevat deze laptop 35% meer batterijcapaciteit. Dit resulteert in een MacBook die heel de dag meegaat en waarmee je 9 uur kunt browsen in Safari of 10 uur films kunt kijken in iTunes.

Kleuren

De 12-inch MacBook is verkrijgbaar in 3 schitterende kleuren die we ook al kennen van de iPhone: zilver, space grey en goud. Het kenmerkende oplichtende Apple-logo aan de achterkant is (helaas?) komen te vervallen.

Extra poorten door middel van adapters

Wil je iets aansluiten? Dan moet je een adapter gebruiken. USB-C adapters met diverse uitgangen zijn verkrijgbaar in de Apple Store.

Verkrijgbaarheid 12-inch MacBook

De nieuwe MacBook is vanaf 10 april verkrijgbaar in de Verenigde Staten. De Nederlandse verkoopdatum is nog niet bekend, maar volgt snel. Onder de motorkap van het instapmodel vind je een 1.1 GHz dual core processor, 8GB RAM en 265 GB SSD opslag voor 1449 euro. Is je portomonnee iets beter gevuld? Voor 1799 euro koop je een 1.2 GHz dual core processor en 512 GB SSD.

 

OneMoreThing.nl

Published On: 10-03-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht