Meer functies voor Siri in iOS 6, ook op nieuwe iPad

"Siri"

Siri krijgt in iOS 6 een reeks nieuwe functies, waarvan wellicht de belangrijkste de mogelijkheid om apps op te starten is. Daarnaast zal de virtuele assistent ook beschikbaar worden gesteld op de nieuwe iPad.

Siri zal vanaf iOS 6 ook resultaten van (Nederlandse) sportwedstrijden kunnen achterhalen. Informatie over restaurants is verder uitgebreid, waardoor je prijsniveau, menu en sterrenwaardering te zien krijgt. Via Rotten Tomatoes geeft Siri filmreviews. Apple gaat samenwerken met autofabrikanten om bijvoorbeeld een Siri-knop in auto’s te plaatsen. General Motors kondigde in 2012 de eerste auto met Siri-ondersteuning aan.

"Siri

In latere bèta’s van iOS 6 bleek Siri ook in staat berichten op Facebook te plaatsen. Een vernieuwd informatiescherm laat zien welke opties er zijn.

Vanaf iOS 6 bèta 4 kunnen Nederlandse testers gebruikmaken van locatie-informatie via Siri. Dit betekent dat je de virtuele assistent kunt gebruiken om bijvoorbeeld een restaurant in de buurt te vinden. Voor deze functionaliteit wordt Yelp gebruikt. Omdat Yelp in Nederland nog vrij onbekend is, kan het zijn dat je geen volledig aanbod te zien krijgt. De locaties worden op het scherm getoond door Siri bijvoorbeeld te vragen waar je kunt eten, of hoe dichtbij het volgende tankstation is. De functie werd vanaf iOS 6 bèta 4 geactiveerd, via een serverinstelling.

iOS 6 vervangt Google Maps door eigen 3D-kaarten

"Maps"

Apple kondigde tijdens WWDC een eigen kaarten-app genaamd Maps aan, die zal worden geïntroduceerd in iOS 6. Maps verschilt op een aantal punten van de huidige Google Maps-app in iOS 5: je kunt 3D-kaarten (Flyover) bekijken en navigeren in het Nederlands. Omdat Siri in Maps zit geïntegreerd, kun je onderweg vragen naar het dichtstbijzijnde tankstation.

Bij de 3D-kaarten zijn ook al enkele Europese steden opgenomen. Contouren van gebouwen wijzen erop dat Nederlandse 3D-steden snel volgen. Apple liet weten dat er “ontzettend veel steden wereldwijd” driedimensionaal zijn gemaakt. Google reageerde meteen en kondigde soortgelijke 3D-kaarten aan, die te vinden zijn in de Google Earth-app. Hoewel de kaarten-apps van Google en Apple in functionaliteit deels gelijk zijn, zien veel van de 3D-kaarten er anders uit. In onderstaande video zie je hoe de twee van elkaar verschillen.

Hoewel de nieuwe kaarten-app door ieder apparaat met iOS 6 wordt ondersteund, zullen navigatie en Flyover alleen werken op de iPhone 4S, iPad 2 en derde generatie iPad. Navigatie ondersteunt wel Nederlandse gesproken instructies die je vertellen waar je heenrijdt. De navigatie-functie van de kaarten-app is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse TomTom. Een ander bedrijf dat meewerkten aan de dienst is Waze.

Apple introduceert iCloud-mailadressen in iOS 6

"iCloud

Gebruikers die in iOS 6 een nieuwe Apple ID aanmaken krijgen een e-mailadres dat eindigt met @icloud.com. Hiermee stapt Apple over van de @me.com-adressen die werden gebruikt bij de inmiddels gesloten cloud-dienst MobileMe. Ontwikkelaars die inloggen onder iOS bèta 3 of later met een me.com-adres krijgen ook een e-mailadres dat eindigt op @icloud.com. Het is nog niet duidelijk of iedere gebruiker straks moet overstappen naar @icloud.com. Vermoedelijk mag men gewoon @me.com blijven gebruiken, aangezien dit het e-mailadres is dat veel mensen sinds 2008 al hebben doorgegeven aan collega’s en vrienden.

Tabblad-synchronisatie in iOS 6

Safari in OS X Mountain Lion en iOS 6 bieden allebei de nieuwe tabblad-synchronisatie. Hierdoor kun je een website die bijvoorbeeld openstaat op je iPad, met één druk op de knop openen op je iPhone of Mac. De tabbladen op andere devices staan gecategoriseerd onder een aparte knop, zodat ze lokale tabbladen niet in de weg zitten.

Meer lezen: iOS 6 uitgelicht: Safari krijgt tabblad-synchronisatie en meer vernieuwingen

Functie: Niet Storen (Do Not Disturb), bellers later terugbellen

"Do

iPhone-gebruikers kunnen in iOS 6 een schakelaar gebruiken om in één keer alle binnenkomende iPhone-notificaties uit te schakelen. Op deze manier voorkom je dat je bijvoorbeeld ‘s avonds wakker wordt gebeld. De functie was eerder al uitgelekt.

Word je gebeld, dan verschijnen er in iOS 6 twee nieuwe knoppen: Reply with Message en Remind Me Later. Door met een bericht te reageren kun je een snelle iMessage naar de beller sturen, om aan te geven dat je in een vergadering zit, terwijl de herinneringsknop een herinnering voor je inplant, die je op een later moment vertelt dat je iemand moet terugbellen.

Meer lezen: iOS 6 uitgelicht: Niet storen-schakelaar houdt berichten stil

iOS 6 Mail: VIP’s en Pull-To-Refresh

"Mail

Door in iOS 6 aan te geven dat bepaalde personen belangrijk zijn, wordt e-mail van deze personen in een aparte categorie geplaatst. Daarnaast verschijnt er bij e-mails van deze personen een sterretje in pushnotifcaties, zodat je direct weet dat je e-mail hebt van een belangrijke persoon. De mailbox in iOS 6 gebruikt niet langer een knop om zichzelf te verversen. In plaats daarvan kun je de overzichtlijst naar beneden trekken om nieuwe mail te downloaden. Deze mogelijkheden is al lange tijd beschikbaar in andere apps, zoals Twitter en Tweetbot.

"iOS

Het toevoegen van een bijlage in iOS 6 is vereenvoudigt. Door je vinger op het tekstveld van een e-mail te houden verschijnen de gebruikelijke knoppen voor kopiëren en plakken. Druk op de rechterpijl en de optie ‘Voeg foto of video in’ verschijnt in beeld. Hiermee word je naar de camerarol van je iPhone gebracht, waar je een gemaakte foto of video aan de e-mail kan toevoegen. Voordat deze functie werd toegevoegd was het al mogelijk om een bijlage aan een e-mail toe te voegen, maar hierbij moest je naar de Foto’s-app gaan om vanaf daar het bestand te verzenden. Hierbij werden ze als bestand aan de e-mail toegevoegd. De nieuwe methode plaatst een foto juist in het tekstveld van de e-mail.

iOS 6: Facebook-integratie

"Facebook"

In iOS 6 zit Facebook geïntegreerd, net als met Twitter sinds iOS 5 het geval is. Door in te loggen met je Facebook-account, kun je bijvoorbeeld foto’s en links in Safari met één knop delen. Via een speciale API kunnen apps op deze manier ook verdere integratie via Facebook bieden.

De agenda in iOS 6 toont automatisch alle evenementen waar je op Facebook bent aangemeld en je contacten worden gesynchroniseerd met je Facebook-vrienden. Vanuit de nieuwe kaarten-app Maps kun je in één keer een locatie delen met Facebook.

Tim Cook suggereerde tijdens een interview al dat Apple en Facebook nauw samenwerkten en dat we binnenkort meer konden verwachten.

Meer lezen: iOS 6 uitgelicht: integratie Facebook in heel iOS

iOS 6: Gedeelde Fotostream

"Photostream"

Het zal in iOS 6 mogelijk zijn om je fotostream te delen met anderen. Hierdoor kun je automatisch gemaakte foto’s delen met vrienden en familie. Vanuit het Fotostream-scherm zal het onder andere mogelijk zijn om reacties op foto’s achter te laten en ze ook te liken. Een schakelaar maakt het van iOS 6 bèta 2 mogelijk om de Gedeelde Fotostream volledig uit te schakelen.

iOS 6 maakt FaceTime via 3G mogelijk

Het zal in iOS 6 mogelijk zijn om FaceTime te gebruiken via een 3G-verbinding. In iOS 5 moest je nog verbonden zijn met Wi-Fi om een FaceTime-gesprek op te starten. Daarnaast kun je in iOS 6 je mobiele nummer nauwer koppelen aan je Apple ID, waardoor iemand die een Facetimegesprek via je telefoonnummer probeert op te starten, je ook op je iPad kan bereiken.

Hoewel je Facetime via 3G kunt gebruiken, is deze functie in de eerste plaats beperkt tot de iPhone 4S en de derde generatie iPad. Dat betekent dat je met bijvoorbeeld een iPhone 4 verbonden moet zijn met Wi-Fi om de dienst te gebruiken, maar dat je wel door een iPhone 4S-bezitter gebeld kan worden terwijl hij of zij op een 3G-netwerk zit.

iOS 6 en Begeleide Toegang

"Begeleide

In iOS 6 is een nieuwe functie genaamd Begeleide Toegang (Guided Access) toegevoegd, waarmee je het gebruik van bijvoorbeeld het touchscreen of de fysieke knoppen kunt uitschakelen. Op deze manier probeert Apple het makkelijker te maken om een iPad te laten gebruiken door bijvoorbeeld kinderen of klanten in een winkel. De app is ook handig voor studenten die een examen op de iPad doen, maar niet naar Safari mogen gaan om antwoorden op te zoeken.

Om Begeleide Toegang te gebruiken moet je de functie eerst inschakelen via de instellingen van de iPhone, iPod touch of iPad, onder de optie ‘Toegankelijkheid’. Je vult een viercijferige pincode in die later gebruikt kan worden om de functie weer uit te zetten. Nadat je Begeleide Toegang hebt gestart ga je naar een iPhone-app toe en druk je drie keer achter elkaar op de thuisknop van je iOS-apparaat. De app wordt licht uitgezoomd en je kunt aangeven welke delen van het scherm en welke functies van de iPhone niet gebruikt mogen te worden. Het is zelfs mogelijk om aanraking uit te zetten, waardoor iemand alleen naar het iPhone-scherm kan kijken. Door nogmaals drie keer te drukken op de thuisknop kom je op een scherm waar je de eerder ingestelde pincode kunt invoeren om weer naar het beginscherm van je iPhone te gaan.

iOS introduceert Passbook: pasjes in een app bewaren

"PassBook"

De nieuwe app Passbook maakt het mogelijk om tickets, instapkaarten en pasjes digitaal in een enkele app te bewaren. Hierdoor heb je minder snel een portemonnee nodig. De app ziet op basis van je gps-locatie bij welke winkel je in de buurt bent, waardoor de vereiste pasjes automatisch voor je worden klaargezet.

Op elke kaart zie je algemene gegevens die voor die kaart noodzakelijk zijn, zoals vertrektijden van een vlucht of het tegoed dat je nog op je iTunes giftcard hebt staan. Het lijkt er dus op dat Apple haar eigen app zal aanwenden om iTunes giftcards-tegoeden duidelijker in terug te zien.

Sinds iOS 6 bèta 4 staat er een link naar de App Store in Passbook vermeld. Vermoedelijk zal Apple coupons of Passbook ondersteunende applicaties vanuit de App Store gaan aanbieden.

PassBook zal tegelijkertijd met iOS 6 beschikbaar worden gesteld.

Geen YouTube-app meer in iOS 6

In de vierde bèta van iOS 6 werd de YouTube-applicatie door Apple verwijderd. Google zal later een aparte app in de App Store uitbrengen, waarmee je YouTube-video’s kunt bekijken. Het is ook mogelijk om YouTube te bekijken vanuit de browser van je iPhone.

De YouTube-applicatie werd verwijderd omdat Apple’s licentie bij Google zou zijn verlopen. Aangezien er een aparte app wordt ontwikkeld door Google, lijkt het niet waarschijnlijk dat de licentie zal worden verlengd. Het is inmiddels mogelijk om YouTube-video’s gewoon in de browser van je iPhone te bekijken, waardoor Apple waarschijnlijk geen reden zag om de licentie te verlengen.

iOS 6 kan informatie delen via Bluetooth Sharing

"Bluetooth

In iOS 6 bèta 4 voegde Apple de functie Bluetooth Sharing toe onder de optie ‘Privacy’ in het instellingenscherm. Hiermee kan je in een latere versie van iOS 6 waarschijnlijk aanpassen welke gegevens je wel of niet via Bluetooth wil delen. De toevoeging is opmerkelijk, omdat de iPhone op het moment vrij weinig gegevens via Bluetooth kan uitwisselen. De nieuwe optie lijkt daarom te suggereren dat Apple van plan is om in iOS 6 meer gebruik te maken van Bluetooth.

De iPhone zou op meerdere wijzen Bluetooth kunnen gebruiken. Eén mogelijkheid is dat de app Passbook via Bluetooth 4.0 verbindt met andere nabije apparaten. Eerder bleek nog dat Bluetooth 4.0 gebruikt kan worden als een alternatief op NFC, waardoor je bijvoorbeeld je iPhone zou gebruiken als portemonnee in een fysieke winkel.

Apple zou er ook voor kunnen kiezen om de iPhone meer met de iPod nano te laten verbinden. Door de iPod als horloge te dragen en er bepaalde informatie op af te lezen, zou Apple hiermee een alternatief hebben op het Pebble-horloge. De Pebble laat je via Bluetooth ook informatie over de iPhone en verschillende apps zien, zodat je de iPhone niet uit je zak hoeft te halen om bijvoorbeeld een ander nummer op te zetten.

Iconen verplaatsen op Apple TV met iOS 6

Door de selectieknop op de afstandsbediening van de Apple TV ingedrukt te houden, kun je in iOS 6 de zogeheten ‘wiggle modus‘ activeren. Hierdoor kun je de locatie van een icoon op het scherm veranderen. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde functies van de Apple TV bovenaan wil zetten, zodat je er makkelijker bij kunt vanuit het hoofdmenu.

De kans bestaat dat Apple grote plannen heeft met de Apple TV. In augustus zei The Wall Street Journal nog dat Apple in gesprek is met kabelmaatschappijen, om de Apple TV aan te bieden als een settop-box. Iets waarvoor de Apple TV in een toekomstige update een nieuw uiterlijk krijgt, dat erg lijkt op de iPad. Of Apple dit zal doen in iOS 6 is nog niet duielijk.

iOS 6 maakt je wakker met je favoriete muziek, klok-app ook voor de iPad

"Wekker"

Gebruik je de iPhone als wekker, dan kun je vanaf iOS 6 één van de nummers uit je muziekbibliotheek gebruiken als alarm. Tijdens het instellen van een alarmgeluid kun je tappen op de laatste drie nummers die je hebt afgespeeld, of op een knop drukken om je volledige bibliotheek te bekijken. Voor iOS 6 was het lastig om muziek als wekker te gebruiken: je moest een speciale app downloaden, of je favoriete nummer in een speciaal ringtoneformaat op je iPhone zetten.

Vanaf iOS 6 kan ook de iPad gebruikmaken van Apple’s ingebouwde Klok-applicatie. Hiermee kun je verschillende wereldklokken bekijken, een timer laten aftellen, een stopwatch gebruiken of een wekker zetten die om een bepaald tijdstip afgaat. Tot voorheen had je een speciale app van een andere ontwikkelaar nodig als je van dit soort functies gebruik wilde maken. Iets dat kon leiden tot veel gedoe: een wekker-app moest bijvoorbeeld opgestart blijven, omdat het alarm niet afgaat wanneer de app zich in de achtergrond van de iPad bevindt.

Nieuw in iOS 6: Gedeelde agenda-notificaties

"Shared

Heb je op je iPhone een agenda die je met een ander deelt, dan kun je in iOS 6 aangeven of je ook berichten vanuit deze gedeelde kalender ontvangt. Schakel je de optie in, dan krijg je bericht wanneer iemand een agenda-item toevoegt, wijzigt of verwijdert. Dit is een handige manier om op de hoogte te blijven van alle afspraken die worden gemaakt in een agenda die je bijvoorbeeld met verschillende collega’s deelt.

Je kunt de notificaties uitschakelen door te gaan naar de instellingen van je iPhone en te tappen op ‘E-mail, contacten, agenda’s’. Je vindt de schakelaar onderaan deze pagina.

App Store en iTunes volledig vernieuwd in iOS 6

"App

Apple’s applicaties om de App Store en de iTunes Store mee te bekijken zijn in iOS 6 volledig vernieuwd. Hierdoor hebben beide apps ondermeer een nieuw uiterlijk, waarin je onder andere de verkooplijsten bekijkt in een horizontale lijst van iconen. Kijk je naar een app-omschrijving, dan staan de app-informatie, de gebruikersrecensies en de gerelateerde apps voortaan in drie verschillende tabbladen. Het is ook mogelijk om een app van een like te voorzien, waardoor hij op je Facebook-timeline terechtkomt.

Wanneer je een app installeert wordt de App Store voortaan niet afgesloten. In plaats daarvan verschijnt er op het app-icoon binnen de App Store een installatiebalk. Wil je vanuit de App Store je apps updaten, dan is het ook niet meer nodig om je wachtwoord in te voeren. Je wachtwoord is daardoor enkel nog nodig als je een app (opnieuw) uit de App Store wil downloaden.

iphoneclub.nl

Published On: 21-09-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht