Computerwetenschappers van Bristol University presenteren maandagochtend hun prototype van een nieuw flexibel scherm op ACM SIGCHI, een groot congres over interactie tussen mens en computer.

Dit soort nieuwe flexibele schermen kan mogelijk tot een generatie van vormveranderende smartphones leiden.

De zogenaamde 'Morphees' zijn schermen met vormgeheugen. Via geheugenmetaal en elektrische polymeermoleculen kunnen deze uit zichzelf in een bepaalde vorm springen.

De onderzoekers zien veel toepassingen in een volgende generatie smartphones. Zo zou bij het intypen van een wachtwoord de bovenste helft van het scherm om kunnen klappen om de privacy te beschermen.

Een andere mogelijkheid is dat de zijkanten van het scherm omvouwen, zodat er een goed in de hand liggende gameconsole ontstaat voor de vele telefoonspelletjes. Een bolvorm zou volgens de Britten zelfs als stressbal kunnen dienen.

Testen

Uniek is dat de telefoon zelf weet, bijvoorbeeld via een signaal dat in een app is ingebouwd, dat hij een andere vorm aan moet nemen.

Hoewel het nog ver van de markt afstaat, is dit wellicht een goed begin van zichzelf aanpassende telefoons. De onderzoekers gaan verder met het testen van betere mogelijkheden, maar de Morphees zijn al wel te zien in een filmpje.

Nu.nl

Published On: 29-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht