Apple heeft een nieuwe versie van de MacBook Air op stapel staan. De ultradunne laptop komt waarschijnlijk eind deze maand op de markt. Dat meldt een Taiwanese krant.

 

 

Volgens niet onthulde 'industriebronnen' van de Economic Daily, een zakenkrant in Taiwan, komt in eerste instantie een partij van 380.000 MacBooks Air beschikbaar. De fabrikant zou de Taiwanese contractfabrikant Quanta Computer zijn. De beurskoers van dit bedrijf steeg dinsdag na de publicatie van het bericht in de Economic Daily met 2,5 procent, meldt persbureau Reuters.

Hetzelfde initiële productieaantal was eind vorige week al onthuld door de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo van Concord Securities, aldus de website MacRumors. Daarbij zijn de modellen van 11,6 en 13,3 inch schermformaat bij elkaar opgeteld. Ongeveer 55 procent van de totale productie zou het kleinste scherm hebben en de rest een scherm van 13,3 inch.

Volgens marktonderzoeker Gartner verkoopt de bestaande generatie van de MacBook Air, die dateert van oktober 2010, toch al bijzonder goed. In het eerste kwartaal liep de procentuele verkoopgroei vergeleken met een jaar eerder 'in de 3 cijfers' (dat wil zeggen 100 procent of meer), citeert nieuwsdienst Newsfactor.com Gartner-analist Mike Kitagawa.


""

Sandy Bridge en Thunderbolt nieuwe ingrediënten
De nieuwe generatie van Apples ultraplatte laptop is naar verluidt gebaseerd op de laatste generatie Core 2-processors (codenaam Sandy Bridge) van Intel. Sandy Bridge is mede ontworpen voor laptopbehuizingen van slechts 2 centimeter dik.

De vraag is nog wel of de nieuwe laptop gebruik zal maken van de geïntegreerde grafische processor van Sandy Bridge. De bestaande generatie is voorzien van een aparte Nvidia GeForce 320m grafische processor. Ondanks vorderingen van Intel op dit gebied biedt een 'discrete' videokaart doorgaans nog steeds betere performance dan een geïntegreerde grafische chip.

Verder is de nieuwe MacBook Air volgens de geruchten geschikt voor de nieuwe datacommunicatiestandaard Thunderbolt, die goed is voor overdrachtssnelheden van 10 gigabit per seconde. Apple rustte in februari als eerste computerfabrikant de 'gewone' nieuwe MacBook Pro al uit met Thunderbolt, begin mei gevolgd door de desktopcomputer iMac.

iPad 3 zou scherm met hogere resolutie krijgen
De Economic Daily meent ook te weten dat de derde generatie van de iPad, die in het vierde kwartaal wordt verwacht, een sterk verbeterd aanraakscherm krijgt. De resolutie zou 5 tot 6 keer zo hoog zijn als die van de bestaande iPad 2. De huidige Apple-tablet heeft een touchscreen van 1024 bij 768 pixels, net als de eerste generatie van de iPad die in het voorjaar van 2010 uitkwam.

Volgens sommige deskundigen, die in maart al werden geraadpleegd door PC Magazine, is een sterke verhoging van de iPad-resolutie echter 'overkill'. Bijvoorbeeld een verdubbeling van het aantal pixels in zowel lengte- als breedterichting tot 2048 x 1536 is niet noodzakelijk om video's in HD-resolutie (1920 x 1080) te kunnen weergeven. Nadelige gevolgen van een scherm met meer pixels zijn hogere fabricagekosten, zwaardere belasting van de processor, hoger energieverbruik en een lagere helderheid.

Automatiseringgids

Published On: 16-06-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht