Bijna 2 procent Windows XP-computers besmet

Bijna 2 procent van alle computer met Windows XP Service Pack 2 is besmet met malware of is dit geweest. Voor Windows XP als totaal ligt het percentage op 1,75 procent. De cijfers voor Windows 7 liggen een stuk lager.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Microsoft.

Windows 7 is de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft en is meteen ook het veiligst. Wat betreft malware is vier van de duizend onderzochte computer besmet of besmet geweest. Dat is een lichte stijging in vergelijking met een half jaar geleden.

Voor Windows Vista geldt op dit moment dat gemiddeld acht van de duizend computers (0,8 procent dus) besmet is, of besmet is geweest. Ook hier stijgt het aantal besmettingen.

Windows XP
Bij Windows XP neemt het aantal besmettingen juist af, maar deze versie van het besturingssysteem is nog steeds het minst veilig. Zo zijn negentien van de duizend pc’s met Windows XP SP2 besmet. Bij Service Pack 3 ligt dit aantal op zestien.

Windows XP met SP2 wordt al sinds 13 juli niet meer door Microsoft ondersteund. Het bedrijf heeft klanten sindsdien gewaarschuwd voor de gevaren en benadrukt dat een update naar SP3 of het aanschaffen van een nieuwe versie van Windows beter is.

Veiligheid
Een niet ondersteunde versie krijgt namelijk geen veiligheidsupdates meer waardoor het systeem niet beschermd is tegen de nieuwe bedreigingen.

In maart liet Microsoft desgevraagd aan NU.nl weten dat in Nederland nog 800.000 mensen gebruikmaken van een verouderde versie van XP. Nog 400.000 mensen gebruiken een niet ondersteunde versie van Vista.

Automatisch updaten
Sinds het stopzetten van de ondersteuning probeert Microsoft de updates onder de aandacht te krijgen. Zo is er regelmatig op de website aandacht besteed aan het onderwerp en krijgen de gebruikers natuurlijk een melding om hun systeem automatisch up te daten.

Dat een deel van de gebruikers dit niet doet, kan Microsoft tot op een bepaalde hoogte verklaren: “Een inschatting is dat vooral de zakelijke markt langzamer update dan de consumenten.” Eerder liet Microsoft al weten dat sommige zakelijke klanten huiverig zijn omdat er ‘hier en daar’ wat mis ging bij de update naar Windows XP SP 2 in het verleden.

Nu.nl

Comments are closed.