Per 1 december kunnen consumenten hun abonnement voor internet en telefoon per maand opzeggen. Stille verlenging van telefoon- en hostingcontracten voor lange tijd mag niet meer.

De Wet Van Dam geldt niet alleen voor uitgevers van kranten en tijdschriften, maar ook voor telecom- en internetbedrijven. Contracten voor onder meer mobiele telefonie, hosting van websites en registratie van domeinnamen mogen niet stilzwijgend worden verlengd voor langere periode. Het oorspronkelijke doel van het wetsvoorstel uit april 2006 is voorkomen dat consumenten tegen hun zin vastzitten aan verlengingscontracten.

Krant, sportschool, mobieltje, website
Uitgevers van kranten en tijdschriften hadden voorheen in hun voorwaarden geregeld verlengingsclausules opgenomen. Na het verstrijken van een oorspronkelijke abonnementstermijn trad er dan een automatische verlenging van één of twee jaar in werking. Niet tijdig opzeggen, betekende dan een doorlopend abonnement. Ook sportscholen hanteren wel dergelijke voorwaarden.

Per 1 december dit jaar is die situatie bij wet verboden. Abonnementen, maar ook lidmaatschappen en overeenkomsten mogen niet langer stilzwijgend worden verlengd voor langere periode. Lidmaatschappen van verenigingen zijn uitgezonderd.

'Regelmatige levering'
Voor alle andere verlengingen van uiteenlopende 'abonnementen' heeft de klant nu het recht om dergelijke contracten op te zeggen, met een maand van tevoren. Dat hoeft geen kalendermaand te zijn: opzegging op 15 december gaat op 15 januari in.

Onder de nieuwe wet vallen allerlei overeenkomsten die voor een regelmatige levering van een product of dienst zijn. Hieronder dus mobiele en vaste telefonie, internetabonnementen, webdiensten zoals hosting en domeinnaamregistratie, maar ook een abonnement op een betaalde website. Cruciaal hierbij is wel dat de klant een consument is. Freelancers, zzp'ers en ondernemingen kunnen geen aanspraak maken op de Wet van Dam.

Of zelfs per direct
De nieuwe wet ter bescherming van consumenten is meteen van toepassing op contracten. Ook als die vóór 1 december dit jaar zijn afgesloten en qua eigen voorwaarden eventueel afwijken van die wet. Die afwijkingen leggen het qua geldigheid af, hoewel daar veel juridische discussie over is.

Ict-jurist Steven Ras schrijft in een blogpost over de Wet Van Dam dat opzegging zelfs per direct is toegestaan als de algemene voorwaarden van een contract niet in overeenstemming zijn met die nieuwe wet. "Dit geldt voor alle diensten en producten aan consumenten, dus ook hostingbedrijven", benadrukt hij.

Ook mondeling
Zijn juridisch adviesbureau heeft in een  factsheet (pdf) al uitgelegd op welke contracten de Wet Van Dam impact heeft. Dat zijn bijvoorbeeld ook overeenkomsten voor gas- en electriciteitslevering, naast maandelijks toegezonden herdenkingsmunten of postzegels. Zelfs een mondelinge afspraak met de melkboer voor wekelijkse levering van melk valt onder de nieuwe wet.

Webwereld

Published On: 02-12-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht