Het world wide web (www) zoals we dat vandaag de dag kennen bestond afgelopen weekend twintig jaar. Het was sir Tim Berners-Lee (hij is immers geridderd) die het startsein gaf voor de digitale revolutie van onze tijd.


Aanvankelijk begon het internet als een militair project in de jaren zestig en zeventig. Overheidsinformatie werd in een centrale computer opgeslagen. Als hiermee iets gebeurde, bijvoorbeeld door een aanval van buitenaf, dan zou dit grote consequenties hebben. Daarom zochten techneuten naar een oplossing voor dit probleem. De oplossing die ze bedachten is bij iedereen bekend: een aaneenschakeling van computersystemen. Het idee voor internet was geboren. Het zou overigens nog tot 1991 duren voordat het internet zijn intrede zou doen in de huiskamers van de consument en het wereldwijde web beschikbaar zou komen.



Dat het internet een enorme invloed op ons dagelijkse leven heeft, is onmiskenbaar. Naast een geweldige potentie maken steeds meer mensen zich zorgen over de veiligheid van het internet. Uit onderzoek van Microsoft onder 10.000 internetgebruikers uit twaalf landen blijkt dat 42 procent van de Europeanen vreest dat ze de controle over hun privacy op internet verliest. In België is dat percentage zelfs 79 procent. Meer dan een kwart van de Belgen vreest overigens dat hun online identiteit belangrijker zal worden dan hun echte identiteit.



Op zich is de vrees goed te begrijpen. De afgelopen paar maanden hebben in het teken gestaan van de vele hackaanvallen en publicatie van persoonlijke gegevens. Hackersgroepen zoals Anonymous en LulzSec waren daar verantwoordelijk voor. Grote organisaties zoals Sony, de FBI, de CIA, de NAVO en betalingsmaatschappijen zoals PayPal, Visa en Mastercard bleken niet veilig te zijn voor hackers en vorige week werd bekend dat DigiD, het door de overheid als zo veilig geprezen digitale identificatiesysteem, eenvoudig te kraken is voor cybercriminelen. Ze kunnen vrij eenvoudig iemands identiteit overnemen en deze misbruiken voor hun eigen doeleinden.



Dat het internet een enorme impact heeft op onze dagelijkse levens staat buiten kijf. De afgelopen jaren is er ontzettend veel technologische vooruitgang geboekt. Laten we hopen dat we de volgende twintig jaar minstens net zoveel vooruitgang zullen boeken op de digitale snelweg, hoewel sommigen daar hun twijfels over hebben. Zo voorspelt een Belgische astroloog dat internet vanaf 2025 zal evolueren tot een gigantische encyclopedie. Tegen 2040 zal het internet volgens hem in het ongebruik raken.

Techzine

Published On: 08-08-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht