Een derde van alle Nederlanders beschikt over een smartphone en Nokia is daarin nog steeds het meest gebruikte merk. Maar Android is wel het snelst groeiende mobiele besturingssysteem.

In het vierde kwartaal van 2010 beschikte een derde van de Nederlandse bevolking over een smartphone. Dat is een flinke stijging, vergeleken met het begin van het vorige jaar, toen nog niet eens een op de vier een slimme telefoon bezat. Nokia is marktleider bij de consumenten die beschikken over een abonnement; Samsung doet het het best in de prepaidmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Het online onderzoek is uitgevoerd onder 7300 Nederlandse consumenten. Na marktleiders Nokia en Samsung komen BlackBerry, Apple en HTC. Windows Mobile is vanzelfsprekend de grootste daler in de markt, aangezien er nauwelijks toestellen met dat verouderde besturingssysteem beschikbaar zijn. Toestellen met Windows Phone 7 waren ten tijde van het onderzoek nog niet beschikbaar.

Volgens Tine Niezink, marktonderzoeker bij Telecompaper, leiden Nokia en Samsung dan nog wel de dans, maar zijn de andere merken bezig met een sterke inhaalrace, vooral gesteund door de populariteit van Android.

Hi en T-Mobile de grootsten
Operators die de meeste smartphones weten te slijten zijn het KPN-merk Hi en T-Mobile. De snelste groei in het aantal smartphoneabonnees is te zien bij de providers Hi, Vodafone en T-Mobile. De discountmerken Telfort en Tele2 moeten het nog veelal hebben van abonnees met eenvoudiger telefoons. In abonnementen heeft T-Mobile het grootste marktaandeel in smartphones, vooral door de iPhone. In prepaid is Vodafone de grootste.

Smartphones worden vooral gebruikt door jongeren. Meer dan de helft van de 15- tot en met 29-jarigen beschikt over een smartphone. In die leeftijdscategorie is de groei in het aantal smartphonebezitters ook sneller dan in oudere leeftijdscategorieën.

Webwereld

Published On: 29-03-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht