Nieuwssite NU.nl heeft enige tijd alle advertenties van zijn website verwijderd. Sommige advertenties bleken een virus te bevatten.

Het probleem werd ontdekt door een onderzoeker van Fox-IT, een computerbeveiligingsbedrijf. Details over het virus zijn niet bekend. De advertenties op NU.nl worden verzorgd door externe bedrijven, zogenoemde advertentienetwerken. Mogelijk zijn ook andere websites die gebruik maken van hetzelfde advertentiebedrijf slachtoffer.

Om zo min mogelijk bezoekers risico te laten lopen, besloot NU.nl alle advertenties uit voorzorg van zijn website af te halen. Na ongeveer een half uur waren de advertenties weer zichtbaar.

Duizenden keren getoond

Of en hoeveel mensen voor die tijd geïnfecteerd zijn geraakt, is niet bekend. Volgens hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman is de besmette advertentie naar schatting enkele duizenden keren getoond. Dat wil overigens niet zeggen dat er net zoveel bezoekers besmet zijn geraakt: niet alle computers zijn vatbaar voor het virus.

Het is onduidelijk of andere websites ook virussen hebben verspreid. NU.nl benadrukt dat er via de mobiele apps geen virussen zijn verspreid.

Scannen

Bezoekers van NU.nl kunnen het beste hun computer scannen met een bijgewerkte virusscanner.

Het gebeurt vaker dat advertentienetwerken virussen verspreiden. In maart hadden grote websites als Wehkamp en Marktplaats er nog last van.

NOS.nl

Published On: 02-07-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht