Het OM bevestigt dat opsporingsdiensten spyware gebruiken om verdachten af te tappen en te bespioneren. Het gebruik is bij wet toegestaan en streng gereguleerd, sust Justitie.
De Nederlandse politie en justitie gebruikt spyware om handelingen op de computer maar ook vertrouwelijke gesprekken van verdachten van zware delicten af te luisteren.
Spionage via pc
Het gaat daarbij om het opnemen van toetsaanslagen met een keylogger, het maken van screenshots, maar ook het stiekem aanzetten van de microfoon, zodat gesprekken in de woning van de verdachte kunnen worden opgenomen. Het heimelijk aanzetten van de webcam gebeurt niet, vertelt Wim de Bruin, woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie tegenover Webwereld.
Vorige week ontstond politieke onrust over het gebruik van spyware door de politie, na een onthulling in Duitsland.
Of Nederlandse opsporingsdiensten gebruik maken van de Duitse 'Bundestrojaner' R2D2 of 0Zapftis wil het OM niet bevestigen. Ook hoe vaak spyware als opsporingsmethode wordt ingezet wil justitie niet kwijt. Het is onduidelijk of deze informatie boven tafel komt, maar dergelijke details zijn in elk geval onder embargo totdat de minister de Kamervragen van D66 heeft beantwoord.
'CCC heeft oude versie'
Het Duitse bedrijf DigiTask, de maker van de 0Zapftis Trojan, bevestigt desgevraagd dat deze 'observatiesofware' aan Nederland is verkocht. "Dit is geen software die je zomaar aan iedereen levert. Zo leveren wij niet aan schurkenstaten. Sterker nog, naast Duitsland hebben we alleen verkocht aan Zwitserland, Oostenrijk en Nederland", aldus Winfried Seibert, woordvoerder van DigiTask tegenover Webwereld.
Tevens bevestigt Seibert dat de versie die hackersclub CCC reverse engineered heeft, inderdaad van DigiTask afkomstig is. De code van de spyware bleek dusdanig brak, dat anderen eenvoudig de controle over de Trojan kunnen overnemen.
"Het is echter een oude variant die we in november 2009 aan de deelstaat Beieren hebben verkocht. Onze software wordt constant bijgewerkt, en is ook voor geen enkele klant precies hetzelfde", verklaart Seibert.
KLPD gebruikt spyware
Het is vooral het KLPD, en dan specifiek het Team High Tech Crime, die gebruik maakt van spyware, leert navraag. Het KLPD wil echter niet reageren, maar verwijst door naar de Raad van Korpschefs, "omdat het KLPD slechts één van de 26 korpsen is".
Maar de Raad verwijst linea recta weer terug naar het KLPD. "Een beetje vreemd dat je wordt doorgestuurd, want je moet echt bij het KLPD zijn. Het is namelijk vooral het Team High Tech Crime dat deze opsporingsmethoden inzet", aldus Ron Looijen, woordvoerder van de Raad van Korpschefs.
Wettelijk afgedekt
Terug naar het Openbaar Ministerie. Mogen Nederlandse opsporingsdiensten wel gebruik maken van spyware? "Ja. Het gebruik van dergelijke software is geregeld in de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden, en valt onder "het opnemen van vertrouwelijke communicatie met een technisch hulpmiddel", vertelt Wim de Bruin van het OM.
Volgens hem wordt de inzet van spyware afgedekt door artikelen 126l en 126m in het Wetboek van Strafvordering. Regels hiervoor zijn in 2006 verder uitgewerkt in een Algemene Maatregel van Bestuur, genaamd "Besluit technische hulpmiddelen strafvordering".
Strenge procedures
Volgens het OM gaat justitie niet over één nacht ijs bij de inzet van spyware. De Bruin: "Hiervoor is altijd een aanwijzing van de Officier van Justitie nodig. Soms wordt dit zelfs eerst besproken door het College van procureurs-generaal [leiding van het OM, red]. Ook is elke keer de toestemming van de rechter-commissaris vereist."
Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen hoe de spyware op de pc van een verdachte komt. Het openbaren van die informatie zou criminelen in de kaart kunnen spelen, zegt het OM.
webwereld.nl