Afgeluisterd worden door je eigen telefoon. In theorie is het al een tijd mogelijk, maar nu wordt het ook toegepast.  Shopkick, Color en IntoNow zijn enkele apps die gebruikmaken van jouw microfoon.

Je loopt door een winkel. Uit de speakers hoor je reclame of een omroeper die extra hulp vraagt bij de kassa. Het zijn geluiden waar je normaal niets achter zoekt. De applicatie Shopkick is in staat om dit soort onmerkbare tonen op te vangen. Hierdoor kan het bepalen in welke winkel je staat. Deze informatie kan ingezet worden om een aanbieding op het scherm te vertonen. Het is opmerkelijk te noemen dat Shopkick niet aangeeft dat het de microfoon gebruikt. Zo ook bij Color. Ook deze app, waar recentelijk ruim 40 miljoen dollar in werd geïnvesteerd, vertelt niets over zijn afluisterpraktijken. Color is een sociale applicatie. De app luistert of andere gebruikers in dezelfde ruimte aanwezig zijn.

IntoNow geeft wel duidelijk aan dat de microfoon gebruikt wordt. Deze app luistert naar welk tv-programma je kijkt.

De microfoon van je telefoon kan gebruikt worden om gebruikersprofielen op te bouwen of aan te vullen. Zo kunnen bedrijven hun advertenties nog beter op de gebruiker af stemmen. Volgens Computerworld gebeurt dat nu nog niet.

Of de afluistertrend een wenselijke is, mag eenieder voor zichzelf bepalen. Een duidelijk negatief punt is de data die de applicaties verstoken. De gemiddelde gebruiker heeft geen idee waar een app allemaal toe in staat is. Mensen met een datalimiet kunnen hierdoor last krijgen van apps die media onaangekondigd naar een server sturen. Dit kan resulteren in langzamer internet of een hoge rekening. Dat hangt af van de mobiele aanbieder.

Naast de iPhone zijn er ook applicaties op Android toestellen die ongevraagd gebruikmaken van de microfoon. Er wordt bij de installatie van Android apps wel vooraf getoond welke bronnen het programma gebruikt. De gebruiker kan er dan voor kiezen om het programma niet te installeren.

OneMoreThing

Published On: 18-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht