Na Internet Explorer krijgt nu ook browser Firefox een ‘do not track’-knop, die het onmogelijk moet maken voor bedrijven om het gedrag van internetters te volgen. Dat vertelt Gary Kovacs, CEO van Mozilla, aan persbureau AFP. De techniek zal in de komende versie van Firefox worden ingebouwd. Volgens Kovacs kunnen gebruikers erop rekenen dat Firefox 4 begin volgend jaar zal uitkomen.

Waardevolle informatie
Veel websites houden het gedrag van internetters bij omdat dit waardevolle informatie is voor bijvoorbeeld adverteerders. In bepaalde situaties is het opslaan van gegevens handig zodat bijvoorbeeld wachtwoorden kunnen worden herinnerd of relevante aanbiedingen kunnen worden gedaan in webwinkels.

In andere situaties is het zo dat de informatie, zonder toestemming van de gebruiker, doorgestuurd wordt naar derden die een profiel van een internetter bouwen en dat vervolgens doorverkopen aan adverteerders.

Tracking Protection
Begin december maakte Microsoft al bekend dat de techniek Tracking Protection ingebouwd zal worden in Internet Explorer 9. Wanneer gebruikers Tracking Protection gebruiken, krijgen zij automatisch te zien welke websites gegevens en internetgeschiedenis van hen willen opslaan. Ook Firefox krijgt begin volgend jaar dus een dergelijke knop. “De gebruikers moeten de controle krijgen”, motiveert Kovacs zijn keuze.

Google Chrome
Google, dat met de browser Chrome het afgelopen jaar behoorlijk wat marktaandeel pakte, twijfelt nog over een ‘volg me niet’-functionaliteit. Volgens Google moet er nog verder onderzoek gedaan worden naar wat ‘volgen’ nu precies is en hoe de functionaliteit ervoor kan zorgen dat mensen écht de controle krijgen.

nu.nl

Published On: 21-12-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht