Internetoplichters die zich voordoen als de politie gebruiken inmiddels ook audiobestanden om mensen op te lichten.

De creativiteit bij de makers van ransomware lijkt nog lang niet op. Een Frans securityblog heeft een reeks audiobestanden verzameld van politie-ransomware Reveton.

Nadat eerder al het politielogo werd misbruikt om mensen op te lichten, wordt daar nu om het dreigement kracht bij te zetten een gesproken stem aan toegevoegd. De boodschap komt in meerdere talen.

Computer wordt bevroren

Politie-ransomware is dit jaar diverse malen eerder opgedoken. Bij zowel Nederlandse als Europese burgers wordt de computer gegijzeld door malware die afkomstig lijkt van de politie. Vervolgens wordt gewaarschuwd dat de computer gebruikt is voor zogenaamde illegale activiteiten en daarom is vergrendeld. Na het betalen van een bedrag binnen een bepaalde periode wordt de computer vrijgelaten.

In dit specifieke geval doet de malware zich voor als de nationale anti-cybermisdaaddienst. Er wordt naast permanente vergrendeling ook gedreigd met het nemen van foto's en video's via de webcam, het traceren van het IP-adres en strafrechtelijke vervolging.

Reveton boekt succes

De Nederlandse politie-ransomware is volgens securityleverancier Trend Micro onderdeel van de Reveton-trojan. Deze trojan blijkt bijzonder lucratief in Nederland en koppelt slachtoffer bovendien aan een Citadel-botnet, zo wees Frans onderzoek eerder dit jaar uit.

Reveton waart onder meer rond in grote delen van Europa en de VS. Het KLPD waarschuwde in maart voor het eerst dat een Nederlandse variant was opgedoken. Cybercentrum NCSC moedigt slachtoffers aan om direct aangifte te doen.

Reveton spreekt nu ook Nederlands:
 

Webwereld

Published On: 12-12-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht