De prijzen van harde schijven zullen de komende maanden alleen maar verder stijgen. Overstromingen in Thailand leidden al tot een prijsexplosie.

Door overstromingen in Thailand, waar grote fabrikanten van harde schijven als Western Digital, Seagate, Toshiba en Samsung hun leveranciers hebben, zijn de prijzen van harde schijven afgelopen week al flink gestegen. Maar de situatie wordt de komende maanden alleen maar slechter, voorspellen analisten. De prijzen zullen nog verder omhoog gaan als fabrikanten over enkele weken door hun voorraden heen raken. Thailand maakt bijna de helft van de harde schijven wereldwijd.

"Eind november beginnen de harde schijven op te raken", voorspelt Piper Jaffray-analist Gus Richard tegenover Cnet. Hij hoort van fabrikanten als Apple, Dell, HP en Lenovo van prijsstijgingen tot 60 procent. Volgens Richard onderschat de elektronicabranche de impact van de Thaise overstromingen, terwijl eerder dit jaar de gevolgen van de Japanse aardbeving werden overschat.

Langzaam op gang
Volgens Barclay's hebben de schijftekorten ook gevolgen voor de groei van de pc-verkoop. Die zal in het vierde kwartaal 4,3 procent zijn, een stuk lager dan de voorspelde 7,2 procent. Er is volgens Richard vraag naar 180 miljoen schijven, maar slechts 100 tot 120 miljoen zullen worden verscheept.

Eerder deze week schreef het Taiwanese Digitimes dat de hdd-productie pas begin volgend jaar weer op peil komt. De Thaise fabrieken kampen met grote waterschade. Bij Nidec, leverancier van de motors in 70 procent van de harde schijven, is de Thaise productie weliswaar weer langzaam op gang gekomen, bij andere fabrikanten, zoals Hutchinson is dat nog niet het geval. Ook in het eerste kwartaal zal de situatie door de schaarste niet snel verbeteren, verwacht Richard.Webwereld

Published On: 10-11-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht